Τετάρτη 22.05.2024

Κέντρο Ναυτοσύνης Χίου το ΡΕΞ

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Χίου ο Δήμαρχος, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης απηύθυνε το παρακάτω χαιρετισμό:

 

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, σε αυτήν την τόσο αξιόλογη ενημερωτική εκδήλωση που στοχεύει στον επαγγελματικό προσανατολισμό των πρωτοετών σπουδαστών των ΑΕΝ, με επίκεντρο την επιλογή επαγγέλματος στη θάλασσα.

Ως γνωστόν, οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Χιώτες ναυτικοί φημίζονται για τις αρετές και τις ικανότητές τους, ενώ η συμμετοχή τους σε πληρώματα θεωρείται σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Σε αυτό φυσικά συντείνει η ακμαία ναυτική μας παράδοση, αλλά και το εξαιρετικό εκπαιδευτικό έργο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας μας.

Η Χίος μας, η πολύτιμη ναυτομάνα πατρίδα μας, διαχρονικά έχει ποτιστεί με την αλμύρα των ωκεανών, ενώ η ναυτική της παράδοση είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Προσωπικά, τη γεύτηκα αυτήν την αλμύρα και διδάχθηκα από το μεγάλο σχολείο της θάλασσας μαθήματα υπομονής, αντοχής και δύναμης, εφόδια που προσφέρει το ναυτικό επάγγελμα στους ναυτικούς.

Όπως αρχικά είπα, νιώθω χαρά και συγκίνηση για τη σημερινή εκδήλωση. Χαρά, που σας συναντώ και βλέπω τα νιάτα έτοιμα να αναλάβουν τη σκυτάλη της ναυτοσύνης αλλά και συγκίνηση καθώς κάνω ένα ταξίδι στο παρελθόν και θυμάμαι και τα δικά μου χρόνια στα καράβια. Χρόνια δύσκολα μεν, αλλά δημιουργικά και πολύτιμα για την προσωπική μου πορεία.

Στο σημείο αυτό μάλιστα και από το συγκεκριμένο βήμα θα ήθελα να ανακοινώσω μία πολύ σημαντική είδηση για το έργο και της Δημοτικής Αρχής και το όραμα μας για τη ναυτιλία. Αναφέρομαι στο ιστορικό μας ΡΕΞ, για το οποίο ανακοινώνω ότι  έχει ληφθεί η απόφαση με την ολοκλήρωσή του να λειτουργήσει ως Κέντρο Ναυτοσύνης Χίου, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ναυτιλία, να αναδειχθεί η σχέση της Χίου με τη θάλασσα και να κοσμεί το νησί μας ένα σημείο αναφοράς για τη ναυτοσύνη. Η απόφαση αυτή, βέβαια, έρχεται έπειτα από ώριμη σκέψη πολλών και διαφορετικών απόψεων που προτάθηκαν για το μέλλον αυτού του σημαντικότατου και ιστορικού κτηρίου. Ωστόσο, η επιθυμία και ο στόχος ενίσχυσης του ναυτικού στοιχείου δικαιωματικά επισκίασε κάθε άλλη πρόταση. Έτσι λοιπόν, είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να ενημερώνω εσάς αλλά και όλους τους πολίτες του νησιού μας, ότι η ολοκλήρωση του ΡΕΞ θα σηματοδοτήσει την δημιουργία Κέντρου Ναυτοσύνης Χίου με χιακή ταυτότητα και σφραγίδα.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ τον εξαίρετο Διοικητή της ΑΕΝ Χίου, κ. Ιωάννη Μάργαρη για τις αξιολογότατες προσπάθειές του και το σημαίνον έργο του όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις θέσεις που έχει υπηρετήσει τη θάλασσα και τη ναυτιλία αλλά σε όλους όσοι συνέδραμαν για την υλοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής ενημερωτικής εκδήλωσης. Καλή επιτυχία και σταδιοδρομία φυσικά και σε όλους εσάς, τους σπουδαστές και σπουδάστριες των ΑΕΝ μας. Να αντλήσετε εφόδια και γνώσεις από τις σπουδές σας και να τα μεταλαμπαδεύσετε στην ναυτική σας σταδιοδρομία που ολόψυχα εύχομαι να είναι λαμπρή!»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ