Κυριακή 23.01.2022

Καταστροφολογία, κάλπες, φαντασία και πραγματικότητα

Διάφορα φαντασιακά σενάρια καταστροφολογίας για τη χώρα και μπαχαλοποίησης του πολιτικού σκηνικού κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Αντιθέτως. Συχνά-πυκνά ακούγονται και γράφονται «δράκοι». Η «κεντρική ιδέα» αυτών των σεναρίων είναι πως η κυβέρνηση καταστρέφει με κάθε απόφαση και κίνησή της τα πάντα όλα. Και την ίδια ώρα… καταρρέει, οπότε στήνονται άμεσα δύο, τρεις, τέσσερις κάλπες ή σχηματίζεται κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Για όλα αυτά εννοείται πως φταίει ο Μητσοτάκης.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ τα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον»; Φταίει ο Μητσοτάκης. Λες και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί μόνο στην Ελλάδα και όχι σε όλο τον πλανήτη. Ανοίγουν τα σχολεία; Φταίει ο Μητσοτάκης. Αλλά και αν τα σχολεία παρέμεναν κλειστά και γινόταν τηλεκπαίδευση, πάλι ο Μητσοτάκης θα έφταιγε.

ΤΗ μια μέρα γίνονται καταγγελίες ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών, την άλλη γίνονται καταγγελίες γιατί δημιουργείται το πρώτο μέγα εμβολιαστικό κέντρο στο «Παίδων Πεντέλης».

ΤΗ μια μέρα καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί άργησε να λάβει περιοριστικά μέτρα, την επομένη την κατηγορούν γιατί «κλείνει» τη διασκέδαση.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν βγαίνει άκρη. Και υπάρχουν πολλοί ακόμα παραλογισμοί.

ΕΔΩ ακούστηκε πως υπάρχει «σχέδιο» της κυβέρνησης μέχρι και για να… σταματήσει το «Ράδιο Αρβύλα». Οσοι το ισχυρίζονται αυτό, τι υπονοούν, μήπως ότι η κυβέρνηση «ανάγκασε» τον Παναγιωτόπουλο να ανεβάσει τα «ροζ» βίντεο στο Ιντερνετ;

ΚΑΙ τα φαντασιακά σενάρια συνεχίζονται και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι δυνατόν να… καταρρέει μια κυβέρνηση που προηγείται πάνω από δέκα μονάδες ύστερα από τρία χρόνια στην εξουσία; Και ειδικά όταν την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει το ένα τρίτο της εκλογικής της δύναμης;

ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ πλήρως την πραγματικότητα, διάφοροι γράφουν και διακινούν ημερομηνίες… εκλογών. Τον Μάρτιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο.

ΕΙΝΑΙ οι ίδιοι που ισχυρίζονταν πως θα είχαν γίνει πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2020 λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάιο του 2020 μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το φθινόπωρο του 2020, την άνοιξη του 2021 και βέβαια το φθινόπωρο του 2021. Αρα, έχουν ήδη «στήσει» πέντε-έξι φορές πρόωρες κάλπες έως σήμερα.

ΤΩΡΑ, όσον αφορά στα σενάρια περί τριπλών εκλογών ή σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας με «άλλον» πρωθυπουργό, προφανώς και μεταφέρουν τις επιθυμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κάποιων… συμφερόντων.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, με τα σωστά και τα λάθη, τις επιτυχίες και τη φθορά, τα γκολ και τα αυτογκόλ, συνεχίζουν να κυριαρχούν συντριπτικά στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλά καλά δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το ντέρμπι με το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές. Προκαλεί, όμως, εκνευρισμό και σε διάφορα «συστήματα» της Αριστεράς και της Δεξιάς που ελπίζουν διαρκώς στην καταστροφή. Μόνο που όσοι ποντάρουν σε αυτά τα φαντασιακά σενάρια στο τέλος θα χάσουν, πολύ απλά, από την ίδια την πραγματικότητα.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ