Σάββατο 14.12.2024

Καρατομήσεις σε υπηρεσίες που εποπτεύουν τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους – Οι αποφάσεις Τσιάρα

Τα πάνω κάτω φέρνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, «αποκεφαλίζοντας» τις διοικήσεις φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται στην  επιδότηση αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κώστας Τσιάρας «ξηλώνει» τις διοικήσεις των εποπτευόμενων από το υπουργείο φορέων και οργανισμών που αποζημιώνουν, ασφαλίζουν και επιδοτούν αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν σενάρια που αναφέρουν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο το πρόστιμο των 500 εκατ. που καταλογίζει η ΕΕ στην χώρα μας. Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι αυτό είθισται κατά τη διάρκεια της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

«Μαϊμού» επιδοτήσεις

Κτηνοτρόφοι της Κρήτης δηλώνουν βοσκοτόπια στη Νάξο, της Καστοριάς στον Γράμμο και της Θεσσαλονίκης στα Καλάβρυτα. Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται ένα διάτρητο σύστημα για να διεκδικήσουν επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα οδήγησε σε πάγωμα ΑΦΜ και εκτεταμένους ελέγχους, όμως η ζημιά έχει γίνει και η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπήκαμε σε επιτήρηση για τα βοσκοτόπια» σχολιάζουν κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζοντας πως ο Οργανισμός τηρεί όσα ορίζουν οι Βρυξέλλες, δηλαδή τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 5-7% των δηλώσεων.

Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ανύπαρκτα βοσκοτόπια

Ο ΑΝΤ1 είχε αποκαλύψει στις 31 Οκτωβρίου, ότι κάποιοι τρώνε με «χρυσά κουτάλια» τα χρήματα. Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ανύπαρκτα βοσκοτόπια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εισαγγελία, που όχι μόνο τα ζητάει πίσω, αλλά κατηγορεί και όσους τα εισέπραξαν για απάτη.

Από τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες έχουν αναλάβει τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, μόνο δύο έχουν ανταποκριθεί. Έτσι, εξακολουθεί να παραμένει άλυτο ένα θέμα που λιμνάζει χρόνια και προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Σύσσωμη η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπέβαλε νωρίτερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, την παραίτησή της, την οποία είχε ζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αλλάξει πέντε διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Το πρόβλημα είναι σοβαρό»

«Η ηγεσία του υπουργείου λέει ότι είναι δικαίωμα του υπουργού να τοποθετήσεις στους εποπτευόμενους φορείς ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Αυτή η κίνηση αφορά όχι μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά το σύνολο των εποπτευόμενων φορέων. Όμως, οι αλλαγές σε όλους τους φορείς έχουν σχέση με το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να δώσει επιδοτήσεις 700.000.000 ευρώ. Όταν το είπα αυτό σε κάποιον, μου είπε: “νομίζεις ότι αυτά θα τα μοιράσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Αυτά τα μοιράζουν οι ιδιωτικές εταιρείες που είναι συμβεβλημένες για να τρέχουν τα προγράμματα”. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αλλάξει πριν από περίπου 11 μήνες. Στα τελευταία πέντε χρόνια, όσο δηλαδή υπάρχει αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν αλλάξει πέντε διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επομένως το πρόβλημα είναι σοβαρό, πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι συμπίπτει με την προ δύο ή τριών εβδομάδων “καρατόμηση” της διευθύντριας ελέγχων του οργανισμού, η οποία απ’ όσο μαθαίνουμε έχει ζητηθεί από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για να συνεργαστεί μαζί της. Άρα, αυτά τα πράγματα συμπίπτουνε κι ακόμη κι αν αυτές οι αλλαγές είναι αλλαγές ρουτίνας, οπωσδήποτε βαραίνει επάνω τους το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σε ένα είδος επιτήρησης για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

πηγή enikos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ