Δευτέρα 08.08.2022

Καλό το Airbnb, αλλά χρειάζονται κανόνες

Γιάννης Τσαπρούνης
Το Airbnb μπήκε στη ζωή μας πριν από λίγα χρόνια και ανέτρεψε τα δεδομένα όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη λογική εκμετάλλευσης των ακινήτων.

Η ιδέα ήταν εξαιρετική, όπως και η υλοποίησή της. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπουν όρια και κανόνες. Οτιδήποτε λειτουργεί υπό όρους ασυδοσίας δημιουργεί προβλήματα, φέρνει παράπλευρες απώλειες.

ΟΙ βραχυχρόνιες μισθώσεις έφεραν τα πάνω κάτω στο real estate. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα άνευ προηγουμένου ράλι τιμών τόσο στις ενοικιάσεις όσο και στις πωλήσεις. Αυτό το βιώνουμε ήδη και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Η μέση ελληνική οικογένεια αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε αυτή την άνοδο τιμών στα ακίνητα. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή την εποχή ζούμε έναν πρωτοφανή ενεργειακό πληθωρισμό, ενώ οι μισθοί στην πραγματικότητα έχουν παραμείνει στα επίπεδα της μνημονιακής εποχής.

Η ακριβή στέγη, βέβαια, κάνει απαγορευτικό το όνειρο των νέων, για να φύγουν από το πατρικό σπίτι και να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή. Εννοείται πως επηρεάζει σημαντικά και το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουμε.

ΕΙΝΑΙ απαραίτητο να ανοίξει αυτή η συζήτηση και στην Ελλάδα. Πρέπει οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών σε συνεργασία με την Airbnb και τις υπόλοιπες πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων να θέσουν όρους με στόχο την προστασία των πολιτών που νοικιάζουν διαμερίσματα για να ζήσουν και όχι για να κάνουν διακοπές.

Πηγή: E.T.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ