Κυριακή 23.01.2022

Ισραήλ: Ρεκόρ κρουσμάτων, αλλά μόλις ένας νεκρός

Τα 5.466 έφθασαν τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν σε 24 ώρες στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τη 23η Σεπτεμβρίου, ενώ υπέκυψε ένας ασθενής εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει τους 8.244 νεκρούς επί συνόλου 1.389.247 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στα 29.959, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από την 9η Οκτωβρίου· ήταν λιγότερα από 5.400 στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία αυξήθηκαν σε 101 (+8 σε 24 ώρες).

Ένα κύμα λοιμώξεων από την “Όμικρον” θα μπορούσε να οδηγήσειστην επίτευξη ανοσίας αγέλης

Ένα κύμα λοιμώξεων από την μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ στην επίτευξη ανοσίας αγέλης, δήλωσε την Κυριακή ο κορυφαίος αξιωματούχος της υγείας της χώρας, καθώς τα καθημερινά κρούσματα συνέχισαν να ανεβαίνουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι λοιμώξεις παγκοσμίως έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, με μέσο όρο λίγο πάνω από ένα εκατ. κρούσματα να εντοπίζονται την ημέρα μεταξύ 24 και 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Οι θάνατοι, ωστόσο, δεν αυξήθηκαν ανάλογα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο θανατηφόρα.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το Ισραήλ κατάφερε να αποτρέψει σε κάποιο βαθμό το νέο στέλεχος, αλλά με τους ρυθμούς μόλυνσης να κερδίζουν τώρα έδαφος, τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοσία αγέλης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Nachman Ash.

“Το κόστος θα είναι πολλές μολύνσεις”, δήλωσε ο Ash. “Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Αυτό είναι εφικτό, αλλά δεν θέλουμε να την επιτύχουμε μέσω των λοιμώξεων, θέλουμε να συμβεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού πολλών ανθρώπων”, είπε.

Περίπου το 60% των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ είναι πλήρως εμβολιασμένοι – σχεδόν όλοι με το εμβόλιο της Pfizer /BioNTech – σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι είτε έχουν λάβει τρεις δόσεις είτε έκαναν πρόσφατα τη δεύτερη δόση τους. Αλλά εκατοντάδες χιλιάδες από εκείνους που δικαιούνται τρίτη δόση δεν την έχουν κάνει μέχρι στιγμής.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από την έναρξη της πανδημίας. Αλλά δύο έως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να έχουν μολυνθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν το κύμα Όμικρον θα μπορούσε να υποχωρήσει, σύμφωνα με τον Eran Segal, επιστήμονα δεδομένων στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann και σύμβουλο της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι καθημερινές μολύνσεις έχουν υπερτετραπλασιαστεί. Τα σοβαρά κρούσματα έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, από περίπου 80 σε περίπου 100.

Παρακολουθώντας στενά τη σοβαρή νοσηρότητα, ο Ash εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει μια τέταρτη δόση εμβολίου για άτομα άνω των 60 ετών, μετά την έγκρισή του την περασμένη εβδομάδα για ανοσοκατεσταλμένους και ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας.

Πηγή: Capital.gr & με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ