Δευτέρα 15.07.2024

ΗΠΑ: Οι ενέργειες του Ασάνζ έβαλαν ανθρώπους σε κίνδυνο

O 52χρονος Αυστραλός ακτιβιστής αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους και πλέον είναι στην Αυστραλία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι πλέον ελεύθερος έπειτα από συμφωνία με την αμερικανική Δικαιοσύνη, «είχε θέσει σε κίνδυνο» ανθρώπους δημοσιοποιώντας χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα την προηγούμενη δεκαετία.

«Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν έδιναν πληροφορίες, οι οποίες επέτρεπαν την ταυτοποίηση των προσώπων που είχαν επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κυρίως ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της δημόσιας αποκάλυψής τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

«Αυτό περιόρισε την ικανότητα του αμερικανικού προσωπικού να δημιουργεί σχέσεις και να έχει ειλικρινείς συνομιλίες», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο 52χρονος Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Επέστρεψε στη συνέχεια στην Αυστραλία, τη χώρα από όπου κατάγεται.

Βάσει της συμφωνίας, ο Ασάνζ δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και την αποκάλυψη πληροφοριών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Πηγή: protothema, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ