Νέα προειδοποίηση για τρομοκρατικές επιθέσεις εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία σήμερα Δευτέρα (30/01) για τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα. Σύμφωνα εμ την ανακοίνωση υπάρχει φόβος για πιθανές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, συναγωγών και διπλωματικών αποστολών στην Κωνσταντινούπολη.

Η προειδοποίηση αυτή είναι η δεύτερη που εκδίδεται μέσα σε τέσσερις ημέρες, μετά τα περιστατικά καψίματος του Κορανίου στην Ευρώπη.

Σε μια επικαιροποιημένη προειδοποίηση για την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως «πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες» μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, ιδιαίτερα στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως: Μπέϊογλου, Γαλατά, Ταξίμ και Ιστικλάλ (Πέρα).

Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες, προστίθεται στην προειδοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (27/01), πρεσβείες στην Άγκυρα, μεταξύ των οποίων εκείνες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια σχετικά με πιθανές επιθέσεις αντιποίνων εναντίον χώρων λατρείας, έπειτα από χωριστά περιστατικά στη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία κατά τα οποία κάηκε το Κοράνι.

Η Άγκυρα προειδοποιεί τους πολίτες της για «ρατσιστικές επιθέσεις»

Το Σάββατο (28/01), η Τουρκία προειδοποίησε επίσης τους πολίτες της για «πιθανές ισλαμοφοβικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις» στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα τονίζει πως το τελευταίο διάστημα «παρατηρείται αύξηση αντιισλαμικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενεργειών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «προπαγανδιστικές διαδηλώσεις κατά της χώρας μας».

«Αυτές οι εξελίξεις, που αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες διαστάσεις της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του μίσους στην Ευρώπη, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το ανησυχητικό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει τα ρατσιστικά και μεροληπτικά κινήματα στην Ευρώπη.

Οι πολίτες που ζουν ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μένουν μακριά από περιοχές όπου ενδέχεται να ενταθούν οι διαδηλώσεις, να ενεργούν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται επίσης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών αυτών να παρακολουθούν τις πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις που ενδέχεται να κάνουν το Υπουργείο, οι Πρεσβείες και τα Γενικά Προξενεία μας στις χώρες» αναφέρει επίσης η σχετική οδηγία για την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, δημοσιοποιήθηκε και ταξιδιωτική οδηγία για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν ή κατοικούν στις ΗΠΑ.

Στην εν λόγω οδηγία, η Άγκυρα αναφέρεται στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που σημειώνονται στις ΗΠΑ μετά από το θάνατο του Τάιρ Νίκολς από τα χέρια αστυνομικών στο Μέμφις του Τέξας ενώ παράλληλα σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν «φραστικές και σωματικές επιθέσεις ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα σε όλες τις ΗΠΑ».

«Oι πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μείνουν μακριά από τις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλώσεις, να ενεργήσουν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

Είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ, το Υπουργείο μας, την Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και τα Γενικά Προξενεία των ΗΠΑ να παρακολουθούν τυχόν πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις» αναφέρει η οδηγία.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ταξιδιωτικές οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προς τους Σουηδούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, ζητώντας τους να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις.

Σε παρόμοιες προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους είχαν προχωρήσει νωρίτερα εκτός από τις ΗΠΑ και η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Πηγή: cnn.gr