Τετάρτη 22.05.2024

Η ρητορική ένταση της Άγκυρας για τα πάρκα και οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στο “γαϊτανάκι” των ρητορικών της εξάρσεων όσον αφορά στα ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο επιμένει η Τουρκία. Η επιλογή του εξ’ ανατολών γείτονα να συντηρεί την ένταση με την Αθήνα, στον απόηχο της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ελληνικής διπλωματίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτυπώνει σε σκηνικό Βρυξελλών το αβάσιμο των αντιδράσεων της Άγκυρας, τρεις εβδομάδες πριν το νέο τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα μηνύματα

“Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Από εκεί και πέρα, προκαλεί και σε εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω-κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων, όπως έχω δεσμευτεί και στο πρόσφατο συνέδριο των Ωκεανών, το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα”, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, με τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η ελληνική διπλωματία -και αυτό έγινε διαυγές από τις χθεσινές τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη-, δε θεωρούν ότι η “αναμφισβήτητη και μετρήσιμη” βελτίωση στις σχέσεις των δύο πρωτευουσών οδηγεί αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Άγκυρας αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Ο πρωθυπουργός, που έσπευσε να χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες θέσεις του εξ’ ανατολών γείτονα ως βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας κρατάει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, ενώ δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί, τελικά, την 13η Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο, που ανοίγει την επόμενη σελίδα των περιοδειών του σε Αττική και περιφέρεια, με το βλέμμα στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία εκπομπής νέων σημάτων προς την ηγεσία της Άγκυρας. Το γεγονός ότι η Αθήνα αναγνωρίζεται από το σύνολο των συμμάχων της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, μάλιστα, σε μία συγκυρία κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αποτελεί σταθερή πυξίδα του “γαλάζιου” προεκλογικού λόγου, με τον πρωθυπουργό να προτάσσει από το Ανατολικό Αιγαίο τα κυβερνητικά βήματα για τη διπλωματική και γεωπολιτική ενίσχυση της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Ηρώδου Αττικού 19, με το… πέσιμο της αυλαίας των εργασιών του έκτακτου ευρωπαϊκού συμβουλίου, εκφράζει την ικανοποίησή της για τα συμπεράσματα το κείμενο των Βρυξελλών όσον αφορά στη χώρα μας, αλλά και την Κύπρο. “Γίνεται μία ρητή αναφορά στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις: με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι σταδιακός, αλλά υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος σε περίπτωση που η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά. Και, βέβαια, νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται προφανώς και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κάτι το οποίο θα έλεγα ότι αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στα συμπεράσματα. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει μία γενικότερη ικανοποίηση και στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την τελική διαμόρφωση του κειμένου”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή  capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ