ΑΠΟΨΕΙΣ - 15/07/2024 - 5:53 μμ
Η πάταξη της διαφθοράς δεν έχει πολιτικό κόστος

Μπάμπης Κούτρας
Η συμμορία της Αθήνας που εκβίαζε καταστηματάρχες και η δολοφονία του τοπογράφου που έφερε ξανά στην επιφάνεια τη δράση της μαφίας στη Μύκονο αποδεικνύουν πόσο εκτεταμένο, βαθύ και επικίνδυνο είναι το φαινόμενο του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στη χώρα μας.
Κάποιος από τον κοινωνικό μας περίγυρο μας είχε ενημερώσει ότι «περνάνε από τον δήμο» για τα τραπεζοκαθίσματα και μας εκβιάζουν. Τα ίδια για τους υγειονομικούς ελέγχους, τις πολεοδομικές παραβάσεις (και ποιος δεν έχει), τις ταμπέλες σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το ωράριο λειτουργίας, την ένταση της μουσικής κ.λπ. Πιστεύαμε πως ήταν λεκτικές υπερβολές, διάθεση «θυματοποίησης» από τους επαγγελματίες ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, κάποιος υπάλληλος ζητούσε χαρτζιλίκι για να κάνει τα στραβά μάτια. Αποδείχθηκε πως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.
Και για τη Μύκονο υπήρχε μια θολή αναφορά στη μαφία που λύνει και δένει στο νησί και θεωρούσαμε πως δεν μας αφορά. Ακρίβεια, αγορές, πωλήσεις, deal, επιχειρηματίες, εργολάβοι και μεσάζοντες, μερικοί διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί, μπράβοι και βία… αλλά μακριά από εμάς. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν έχει πάει ποτέ στη Μύκονο για διακοπές. Μπορεί και να μη θέλουν ή να μην την αντέχει το πορτοφόλι τους. Ισως να πήγαν μια-δυο φορές στη ζωή τους, κυρίως νέα παιδιά για να ζήσουν ένα Σαββατοκύριακο τον μύθο της Μυκόνου. Στην ουσία ήταν προβλήματα που αφορούσαν έναν άλλο κόσμο, λίγους Ελληνες, ημεδαπούς σελέμπριτι, διάσημους σταρ και πλούσιους ξένους. Πόσοι ενδιαφέρονται και μπορούν να επενδύσουν στη Μύκονο; Οσοι θέλουν, έχουν και τον τρόπο τους.
Η εκτέλεση του τοπογράφου και παλιότερα η κακοποίηση του αρχαιολόγου απέδειξαν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μύκονο. Σκοτώνει ανθρώπους, εμφανίζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα, υπονομεύει την ανάπτυξη και τον τουρισμό, διαφθείρει ακόμη περισσότερο το κράτος και αποσταθεροποιεί την κοινωνία. Και δεν είναι μόνο η Μύκονος. Ολο και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στον χάρτη της πλήρους ανομίας, όπου όλα κινούνται και διεκπεραιώνονται, απούσης της πολιτείας, με όρους μαφίας. Νησιά με υψηλό τουρισμό, περιοχές με οικιστικό ενδιαφέρον που αλλάζουν χρήση, χτίζονται και αξιοποιούνται και… προσελκύουν τις συμμορίες και τους μαφιόζους. Με την εξάρθρωση της σπείρας της Αθήνας μάθαμε ότι 47 επαγγελματίες πλήρωναν για «προστασία» δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Κι ακόμη δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν κι άλλοι, ενώ μπορεί αντίστοιχες συμμορίες να δρουν σε άλλους δήμους, στην Αττική ή στην περιφέρεια.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος: Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια
10.04.2025 - 10:37 πμ
Μύθοι και αλήθειες για τα Τέμπη
07.04.2025 - 12:37 μμ