Κυριακή 03.11.2024

Η ΝΔ να ζητήσει, με γενναιότητα, Προανακριτική για Χ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή

Άρης Πορτοσάλτε

Το πολιτικό σύστημα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ούτε πρέπει να εμφανίζεται ότι κρύβεται από τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του.

Η κυβερνητική πλειοψηφία να επιδείξει γενναιότητα και να παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής τους διατελέσαντες υπουργούς Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή. Ώστε να εξεταστεί ενδελεχώς και να διακριβωθεί εάν συντρέχουν λόγοι να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο, επειδή κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας τους ολιγώρησαν στην εκτέλεση του έργου εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας και διαχείρισης κυκλοφορίας στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Η εθνική Τραγωδία των Τεμπών αναδεικνύει, άλλη μια φορά, το ελλειμματικό σημείο του πολιτικού (μας) συστήματος. Σχηματίζουν οι πολίτες τη γνώμη, ότι οι πολιτικοί προστατεύουν αλλήλους από ποινικές ευθύνες και πως κρύβονται από τη Δικαιοσύνη. Εάν δεν υπήρχε ο νόμος περί «ευθύνης υπουργών», οι υπουργοί Χ. Σπίρτζης και Κ. Καραμανλής δεν αποκλείεται να είχαν παραπεμφθεί από την προανάκριση να δικαστούν στην επερχόμενη ακροαματική διαδικασία μαζί με τους άλλους δεκάδες κατηγορουμένους.

Προφανώς, οι πολιτικοί είναι ανεπίτρεπτο να διώκονται για τις ιδέες, απόψεις, γνώμη και τη ψήφο τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους. Αντιθέτως, πρέπει να προστατεύονται. Τη χρεία αυτή καλύπτει ο νόμος περί «ευθύνης υπουργών», ο οποίος, ωστόσο άλλη μια φορά, εκθέτει συνολικά τους πολιτικούς. Συζητείται κατά καιρούς η ανάγκη προσαρμογής του σε νέα δεδομένα. Στην περίπτωση δηλαδή που διαπιστώνεται ότι υπουργός, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του, δεν έχει ενεργήσει αποτρεπτικά ή δεν έχει μεριμνήσει για λήψη προστατευτικών μέτρων πριν συμβεί δυστύχημα, να παραπέμπεται απευθείας όπως οι λοιποί πολίτες ενώπιον της Δικαιοσύνης.  Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν περνούν, υποχρεωτικά, μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Κάτι που απαιτεί χρόνο, άρα δεν συζητείται στην παρούσα περίσταση.

Συνεπώς, απομένει στην κυβερνητική πλειοψηφία να επιλέξει το δύσκολο δρόμο και να δείξει πως μπορεί να σταθεί με θάρρος και με καρδιά ενώπιον των συγγενών θυμάτων και των πολιτών. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσουν τη συγκρότηση Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τους κυρίους Σπίρτζη και Καραμανλή, οι οποίοι ως υπουργοί Μεταφορών διαχειρίστηκαν τη «Σύμβαση 717» του ΟΣΕ για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλούς κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών σιδηροδρόμου. Μια σύμβαση που υπογράφηκε το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για να ολοκληρωθεί το 2016, αλλά έχοντας περάσει από «σαράντα κύματα» δεν είχε εκτελεστεί έως το 2023, όταν συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά κι η κοινή γνώμη δεν αρκούνται με την απόδοση των ευθυνών μόνο στον σταθμάρχη της Λάρισας και σε άλλους υπηρεσιακούς υπαλλήλους των Σιδηροδρόμων. Ζητούν να τιμωρηθούν και οι πολιτικοί. Για να καταλογιστούν όμως ποινικές ευθύνες σε πολιτικούς πρέπει προηγουμένως να δικαστούν από το Ειδικό δικαστήριο.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε με ταπεινότητα «συγγνώμη» από την πρώτη στιγμή, μετά την εθνική Τραγωδία. Ο, τότε, υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής υπέβαλλε αμέσως την παραίτηση του. Δεν κρίνονται επαρκείς ως πράξεις ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Η κοινωνία απαιτεί Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, από τον Κοινοβουλευτικό. Ο Κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να τολμήσουν! Να μην φοβηθούν και να φέρουν εις πέρας το ύψιστο καθήκον της διερεύνησης πολιτικών ευθυνών για λογαριασμό των πολιτών.

Θα κριθούν θετικά από τους πολίτες κι από την Ιστορία…

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ