Παρασκευή 29.09.2023

Η κλιματική αλλαγή φέρνει συγκλονιστικές αλλαγές και στην Οικονομία

Θανάσης Μαυρίδης

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η απειλή για τις χώρες της Μεσογείου είναι τεράστια. Ο κόσμος μας αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πέραν τον ενοχών μας για την καταστροφή που προξενήσαμε στον πλανήτη μας, υπάρχει και η προοπτική συγκλονιστικών αλλαγών στην καθημερινή μας ζωή. Ο τουρισμός για παράδειγμα είναι σήμερα για την Ελλάδα μία σημαντική πηγή εισοδήματος. Αν κάτι λοιπόν χρειάζεται είναι να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον μας. Άμεσα! Χρειαζόμαστε μία άλλη Ελλάδα!

Αν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές είναι το σύνηθες των μεσογειακών καλοκαιριών, αυτό σημαίνει ότι απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή η τουριστική βιομηχανία. Για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες της Μεσογείου είναι ένα κατακλυσμιαίο γεγονός. Είναι σαν να λέει κάποιος στους Γερμανούς ότι κλείνουν σε μία νύκτα όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας!

Αλλά και το real estate θα δεχτεί πλήγμα. Γιατί να θέλει κάποιος να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του αγκαλιά με ένα air condition και να μην αναζητήσει πιο ήπιες συνθήκες ζωής στις βόρειες χώρες;

Και φυσικά η γεωργική παραγωγή θα δεχτεί ανεπανόρθωτα κτυπήματα από την αλλαγή του κλίματος.

Θα ήταν εύκολο να προσπεράσουμε τέτοιες «άσχημες σκέψεις» αν οι πιθανότητες για καυτά καλοκαίρια συγκέντρωναν μικρά ποσοστά. Αλλά δεν είναι έτσι! Οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγάλες. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το θέμα. Θα πρέπει να αφήσουμε το θέμα στους ειδικούς. Καλό είναι να έχουμε άποψη, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πάμε στον φαρμακοποιό για να μας κάνει εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα θέματα του περιβάλλοντος και έχουν σε κάθε περίπτωση καλύτερη εικόνα από εμάς.

Οι κυβερνήσεις έχουν κατά καιρούς συγκροτήσει ομάδες εργασίας από έμπειρους ανθρώπους που έχουν κάνει προτάσεις για τα πάντα. Ας πούμε για τις πυρκαγιές στα δάση. Οι ομάδες έγιναν, οι προτάσεις κατατέθηκαν, αλλά από εκεί και πέρα μηδέν εις το πηλίκον. Κι αυτό διότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν τόλμησαν να πάρουν το πολιτικό κόστος. Ποιος θα έλεγε στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι διακατέχονται στην πλειοψηφία τους από μία αντιεπιχειρηματική λογική, ότι τον καθαρισμό των δασών θα έπρεπε να τον αναλάβουν ιδιώτες που σε αντιπαροχή θα εκμεταλλευόντουσαν οικονομικά το δάσος; Ουδείς! Οπότε, προτιμούσαν να αφήσουν τα πράγματα ως έχουν από το να βάλουν σε δοκιμασία την επανεκλογή τους.

Το θέμα του τουρισμού είναι καινούργιο. Όποιος σας έλεγε πριν από τρία χρόνια ότι η κλιματική αλλαγή απειλούσε σοβαρά την τουριστική βιομηχανία, θα τον θεωρούσατε υπερβολικό. Τρία χρόνια αργότερα δεν μοιάζει με υπερβολή. Και το πιο πιθανό είναι ότι σε τρία χρόνια από σήμερα θα ξύνουμε το κεφάλι μας. Είναι βέβαιο; Δεν το ξέρουμε! Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με παρατεταμένους καύσωνες. Αυτό λένε οι ειδικοί. Ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα οι συνθήκες του καλοκαιριού του 2023 θα θεωρούνται … ιδανικές! Ένα κομμάτι από έναν κόσμο που θα ανήκει στο παρελθόν. Από εκεί και πέρα βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι μόνο οι αντιπυρικές ζώνες. Δεν είναι η αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Η κλιματική κρίση είναι η χειρότερη απ’ όσες έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει σχέδια για το μέλλον και να αρχίσει να τα υλοποιεί άμεσα. Λέγαμε πάντοτε ότι θέλουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που να μην στηρίζεται μόνο στον τουρισμό. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τότε ήταν απλά θέμα «άποψης». Τώρα είναι θέμα επιβίωσης!

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ