Παρασκευή 24.09.2021

Η γήρανση και κατ’ επέκταση η ανάγκη για αλλαγή των ελαστικών, αποτελούν σημαντικά ζητήματα για την οδηγική ασφάλεια

Τα ελαστικά είναι από τα σημαντικότερα μέρη του αυτοκινήτου, καθώς αποτελούν τα μοναδικά σημεία του οχήματος που βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το δρόμο παίζοντας άκρως σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η πραγματική ηλικία των ελαστικών αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Από την άλλη, οι Γερμανοί αλλάζουν πιο τακτικά τα ελαστικά τους. Ένας στους πέντε (20%) λέει ότι τα αλλάζει μία φορά τον χρόνο ή περισσότερο, ενώ μια σημαντική μερίδα οδηγών κάνει χρήση και των χειμερινών ελαστικών λόγων των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Το 26% δηλώνει ότι αλλάζει τα ελαστικά κάθε 2-3 χρόνια, ενώ ένα κομμάτι ιδιοκτητών αυτοκινήτων δεν γνωρίζει κάθε πότε τα αλλάζει αγγίζει το 12%. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλάξουν τα ελαστικά τους όταν κάτι δεν τους αρέσει. Το ίδιο κάνουν και οι Αυστραλοί (41%). Επίσης, το 32% των Αμερικανών και το 34% των Αυστραλών αλλάζουν τα ελαστικά τους κάθε 2-3 χρόνια.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πότε ένα ελαστικό αρχίζει να μην είναι ασφαλές. Σημειώνεται ότι η γήρανση των ελαστικών αρχίζει μόλις αυτά τοποθετηθούν, εξαιτίας της παρουσίας συμπιεσμένου αέρα εντός του ελαστικού. Σε περίπτωση αποθήκευσής τους, ένας χρόνος στην αποθήκη αντιστοιχεί σε 3 εβδομάδες χρήσης στο δρόμο.

Τέλος, ακόμη και αν τα ελαστικά δεν έχουν φτάσει στο όριο φθοράς, σύμφωνα με τη Michelin, η μέγιστη διάρκεια ζωής των ελαστικών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Εφόσον περάσουν τα 5 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής, συνίσταται συχνός έλεγχος της κατάστασης των ελαστικών, ενώ η πίεσή τους είναι χρήσιμο να ελέγχεται κάθε μήνα.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: economico.gr & ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ