Τετάρτη 24.04.2024

Η επανεμφάνιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Μόσχας και δη με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ειδοποιός διαφορά αυτού του τρομοκρατικού χτυπήματος στην καρδιά της Ρωσίας σε σύγκριση με άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στο παρελθόν, έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά αναδύεται μια σφοδρότατη πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, σε άμεση σύνδεση με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Πέραν όμως των επιχειρημάτων και των ισχυρισμών που διατυπώνονται εκατέρωθεν, υπάρχει και ένα  σημείο σύγκλισης που αφορά τους δράστες της εν λόγω τρομοκρατικής ενέργειας, ότι δηλαδή πρόκειται για ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Η επανεμφάνιση λοιπόν της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με ένα τόσο σοβαρό χτύπημα στην καρδιά μιας χώρας στην οποία τα μέτρα εσωτερικής ασφάλειας βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ένεκα του πολέμου που βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια, εγείρει τεράστια ερωτήματα σχετικά με τα κενά ασφάλειας που υπήρξαν στη ρωσική πρωτεύουσα, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι ισλαμιστές τρομοκράτες για να σχεδιάσουν και να διαπράξουν το χτύπημα.

Γεγονός είναι ότι η ισλαμιστική τρομοκρατία δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει από την 9/11 και εντεύθεν. Το αποκαλούμενο ισλαμικό κράτος παρότι έχασε τον πόλεμο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, τα μέλη του έχουν προσχωρήσει σε διάφορες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως  ISIS-K, Al Quinda, Hamas, Hezbollah, Palestinian Islamic Jihand, οι οποίες αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη στον κόσμο.

Και τούτο διότι όλες οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία ενώ διατηρούν κοινές ρίζες με τη μουσουλμανική αδελφότητα, η οποία φέρεται να διατηρεί ενεργά δίκτυα δράσης και χρηματοδότησης σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός ιδιαιτέρως ανησυχητικό για τη σταθερότητα του διεθνούς περιβάλλοντος ασφάλειας.

Όμως, το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα έχει και ένα ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο για την Ευρώπη, καθόσον σηματοδοτεί την έναρξη μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου από πλευράς δημόσιας ασφάλειας, εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία και του Euro 2024 στη Γερμανία.

Και ασφαλώς ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα λόγω της ευαίσθητης γεωπολιτικής θέσης της εν μέσω δύο συνεχιζόμενων πολέμων και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιες αρχές ασφάλειας καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις και να  σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

* Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχει διατελέσει προϊστάμενος των εθνικών υπηρεσιών Interpol και Europol και υπεύθυνος εξωτερικών και δημοσίων σχέσεων της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας στη Χάγη.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ