Δευτέρα 24.06.2024

Η έκπληξη των εκλογών ενθουσίασε τις αγορές

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών η Ελλάδα δείχνει να αντιμετωπίζεται στις αγορές ομολόγων σαν χώρα του G7! Η προσδοκία ότι η χώρα μας θα συνεχίσει στην ίδια τροχιά, κάνει τους οίκους αξιολόγησης και τις επενδυτικές τράπεζες να μας αντιμετωπίζουν πολύ θετικά

Ενώ στην Ευρώπη η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για ύφεση, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα φαίνονται θετικές.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η εισερχόμενη τουριστική κίνηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους (δηλαδή, τη νεκρή τουριστικά περίοδο) αυξήθηκε 74,7% με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξηθούν 63,8% και να διαμορφωθούν στα 732,9 εκατ. ευρώ. Μετά δε και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών η Ελλάδα δείχνει να αντιμετωπίζεται στις αγορές ομολόγων σαν χώρα του G7! Για παράδειγμα χθες το μεσημέρι, το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματευόταν στο 3,89%, δηλαδή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά των ΗΠΑ, αφού τα ελληνικά ομόλογα απείχαν μόλις 11 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είχε χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην 10ετία από το Ηνωμένο Βασίλειο (10ετές στο 4,03%) και από την Ιταλία (4,33%).

Οι εκλογές αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και η προσδοκία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια τροχιά, κάνει τους οίκους αξιολόγησης και τις επενδυτικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν πολύ θετικά τη χώρα μας. Η JP Morgan βλέπει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρεί ότι θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογές, ως εγγυητή των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό συνεχίζει να αναμένει παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Η S&P διακρίνει πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και αναφέρει πως αν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία όπως και ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η DBRS που αναφέρει πως θεωρεί πιθανή την αναβάθμιση της Ελλάδας μετά και τις επόμενες εκλογές.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως «Τα σχόλια των επενδυτών που λάβαμε πρόσφατα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επακόλουθες προοπτικές σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική, θεωρήθηκαν από την αγορά ως σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα». Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου.

Και ο οίκος Moody’s, έκρινε ως πιστωτικά θετικό (credit positive) το αποτέλεσμα των εκλογών επειδή ανοίγει το δρόμο προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου. Το ίδιο λέει και η Scope Ratings επισημαίνοντας ότι μειώνεται η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, καθώς παρά τα βήματα προόδου που έκανε η χώρα, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.

Η HSBC σε σημείωμά της για τις εκλογές και το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας για τη ΝΔ, αναφέρει πως η συνέχιση των φιλικών προς την επιχειρηματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις πολιτικών που παρατηρούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως να μην απέχει πολύ από το να αποκτήσει (για πρώτη φορά από το 2010) την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, οι αναλυτές της HSBC επισημαίνουν ότι η Ελλάδα το επόμενο έτος θα εμφανίσει το δεύτερο χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ