ΑΠΟΨΕΙΣ - 21/03/2024 - 8:12 πμ
Η ειλικρινής στήριξη της επιστολικής ψήφου
Δεν είναι ένα αλλά περισσότερα τα ζητήματα που απασχολούν -και σωστά απασχολούν- τις ηγεσίες και τα κόμματά τους, κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις
Σε όλα τα τελευταία γκάλοπ καταγράφεται επίσης ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν σκοπεύουν να πλησιάσουν τα εκλογικά τμήματα στις ευρωεκλογές τον φετινό Ιούνιο. Κανείς και καμιά πλέον δεν εκπλήσσεται με τα ευρήματα. Δημοσκόποι και αναλυτές κάνουν λόγο για «σημεία των καιρών» και προσπαθούν να ανακαλύψουν και να καταγράψουν τους λόγους που οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται όλο και πιο λίγο για τη συμμετοχή τους στην κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας. Τα δε κόμματα εμφανίζονται όλο και πιο αδύναμα στο να πείσουν ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να επιλέξουν έτσι τους εκπροσώπους τους στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Υπέρ της συμμετοχής θα μπορούσε προφανώς να λειτουργήσει η επιστολική ψήφος, η θεσμοθέτηση της οποίας καθυστέρησε αδικαιολόγητα στη χώρα μας. Όπως όμως άνοιξε και όπως εξελίχθηκε δυστυχώς η συζήτηση, εντός και εκτός της βουλής, δύσκολα θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Το πρώτο λάθος ήταν ότι η κυβερνητική παράταξη που πήρε την πρωτοβουλία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνθήκη της συναίνεσης, ώστε η επιστολική ψήφος να αγκαλιαστεί τουλάχιστον από τα κόμματα που αρχικά είχαν δηλώσει «ναι» στο νομοσχέδιο. Η απρέπεια (τουλάχιστον) της αρμόδιας υπουργού, Νίκης Κεραμέως να κατεβάσει εκπρόθεσμη τροπολογία (ώστε να ισχύσει η ρύθμιση εκτός από τις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές) αιφνιδίασε την αντιπολίτευση και έστρεψε κόμματα στο «όχι». Η επιτυχία της κίνησης Κεραμέως ήταν αδιαμφισβήτητη: κλώτσησε τη συναίνεση και ενδεχομένως μαζί με αυτή και την πιθανή μέχρι τότε «δημοφιλία» της επιστολικής ψήφου.
Προφανώς χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες, κανόνες και πρόβλεψη κάθε λεπτομέρειας για να στηριχθεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει λυθεί σε 33 χώρες εδώ και χρόνια, δοκιμάζεται και βελτιώνεται. Στη Γερμανία, όποιος ψηφοφόρος το αιτηθεί μπορεί να ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου και από το 2009 δεν χρειάζεται να επικαλεστεί ένα σημαντικό λόγο για να απουσιάσει την ημέρα των εκλογών. Στην ίδια χώρα, από τη δεκαετία του ’90 η επιστολική ψήφος γνωρίζει συνεχή άνοδο: το Σεπτέμβριο του 2021 για παράδειγμα, εν μέσω βέβαια της πανδημίας του κορονοϊού η συμμετοχή στις εκλογές της Γερμανίας μέσω του ταχυδρομείου έφτασε το 47,3% όσων ψήφισαν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η επιστολική ψήφος έχει βαρύνουσα σημασία και βάσει πρόσφατης έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Υποστήριξη στις εκλογές του 2019, το 20% των ψηφοφόρων επέλεξαν το ταχυδρομείο για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Στην Ισπανία η όλη διαδικασία γίνεται όσο περνά ο χρόνος όλο και πιο δημοφιλής. Στη Γαλλία βέβαια, όπου η ψήφος μέσω επιστολής εφαρμοζόταν από το 1946 μέχρι το 1975, κατέληξε να καταργηθεί γιατί οι όροι με τους οποίους καταγραφόταν κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλείς.
Στη χώρα μας έχουν τη δυνατότητα πλέον να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο όχι μόνο οι απόδημοι αλλά και όσοι το επιθυμούν και διαμένουν εντός της επικράτειας. Τα πρώτα δείγματα γραφής -από τη ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα- πάντως, δεν οδηγούν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις, αφού μόνο κάποιες χιλιάδες έχουν καταθέσει αίτημα. Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς – η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 29 Απριλίου- αλλά ίσως είναι και αργά για να διορθωθούν αστοχίες και λάθη που σημειώθηκαν όσο εξελισσόταν ο δημόσιος διάλογος για το θέμα, επηρεάζοντας και την τάση του εκλογικού σώματος. Υπέρ της χρήσης αυτού του δικαιώματος, της επιστολικής ψήφου, είναι ό,τι συνδέεται με εγγυήσεις και ό,τι δεν κλονίζει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών μπροστά στη ρύθμιση την ώρα της πρεμιέρας.
Χρειάζονται αναμφίβολα γρήγορα απαντήσεις από την έρευνα της δικαιοσύνης και δεν είναι ορθό να μπει κανείς στη διαδικασία αμφισβήτησης του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η κυβερνητική παράταξη οφείλει με τη στάση και τις πρωτοβουλίες της να προστατεύσει μια διαδικασία που μόλις ψήφισε, να ενημερώσει τους πολίτες για το πως και πότε μπορούν, εάν το επιθυμούν, να προσέλθουν στις κάλπες δια της επιστολικής ψήφου και να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει τόσο, σε τελική ανάλυση, αν είναι ο τάδε ή ο δείνα στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, όσο να νιώθουν ότι οι θεσμοί λειτουργούν, είναι δίπλα τους και όχι απέναντι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tα «δώρα» της Χαμάς, δώρα μίσους
22.01.2025 - 7:21 μμ
Οι σκελετοί στη ντουλάπα του ΚΚΕ και η θεωρία των δύο άκρων
22.01.2025 - 3:15 μμ
Ο Μπάιντεν τύλιξε τα δώρα…
21.01.2025 - 4:39 μμ