Σάββατο 24.09.2022

Η χυδαιότητα προσκεκλημένη από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Φιντικάκης

Η εικόνα θα μπορούσε να είναι fake αλλά δεν είναι. Κάποιοι θεώρησαν ότι κάνουν «σάτιρα» με τη προβολή στο Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου χθες βράδυ μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, φωτογραφίας του Πούτιν μαζί με το υβριστικό σύνθημα «Μητσοτάκη γ..» γραμμένο στο κυριλλικό αλφάβητο.

Δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε εκείνη τη στιγμή στην σκηνή του φεστιβάλ, ούτε και έχει σημασία, καθώς η εικόνα μιλάει από μόνη της. Η «αισθητική» της κατακλύζει με χυδαιότητα το χώρο. Και δεν είναι αστείο να είσαι χυδαίος, ειδικά στην πολιτική.

Η ταύτιση με το Βλαδίμηρο προφανής. Εκτός του ότι πρόκειται για επίσημη προώθηση του συγκεκριμένου συνθήματος από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της δήθεν σάτιρας ξεπλένεται και υιοθετείται η ίδια η προπαγάνδα του Πούτιν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε αποστάσεις από τα παραπάνω, τουλάχιστον στην ιστοσελίδα του δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση. Ούτε κάποιο στέλεχος του βγήκε να αποστασιοποιηθεί από τη χυδαιότητα. Αποδεικνύεται ότι το σύνθημα εκπορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη και όταν δεν συμβαίνει αυτό, το υιοθετεί πλήρως.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη πολιτική γήπεδο και χρησιμοποιεί τη πολιτική της χυδαιότητας για να αντιπολιτευτεί. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αθυροστομίες αλλά σε γνήσια, ατόφια χυδαιότητα που σοκάρει ακόμα και ανθρώπους του ίδιου του κεντροαριστερού χώρου.

Η απορία είναι σε ποιους απευθύνονται με τέτοια ευρήματα. Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι στην νεολαία και στους χούλιγκαν. Διότι, ακόμη και αν παρόμοιες «εμπνεύσεις» αρέσουν σε μερίδα των ψηφοφόρων τους, αυτούς τους έχουν ούτως ή άλλως. Απομακρύνουν όμως τους μετριοπαθείς και τους σκεπτόμενους εκ των αναποφάσιστων. Ακριβώς αυτούς που χρειάζονται να προσελκύσουν.

Όπως τους απομακρύνει η υπεράσπιση των μπάχαλων που αντιτίθενται στην πανεπιστημιακή αστυνομία, παλαιότερα οι πορείες για τον Κουφοντίνα, η αμφιλεγόμενη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά, και κυρίως ο συνεχής τοξικός του λόγος. Έχει την αξία της η πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών όπου η ικανοποίηση για το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, όταν για το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ ασθμαίνει στο 22%.

Ολα δείχνουν πως έτσι θα πορευτούμε μέχρι την εθνική κάλπη. Με συνθήματα τύπου «Μητσοτάκη γ…», απολιτικ ευρήματα, γηπεδικές λογικές, διχασμό, ένα «μακελειό χυδαίου λόγου». Η προσπάθεια δημιουργίας τοξικού κλίματος άλλωστε ουδέποτε σταμάτησε. Απλώς τώρα θα περάσει σε άλλες διαστάσεις.

Μόνο που όλα αυτά βοηθούν τη ΝΔ. Διότι ναι μεν «τσιμεντάρουν» τον δικό τους κόσμο, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο. Συσπειρώνεται με αυτή την επιθετικότητα και μάλιστα φορτίζεται εκρηκτικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, το κομμάτι των μετριοπαθών πολιτών που οι επαναστάτες του καναπέ αποκαλούν ειρωνικά «κυρ-Παντελήδες» τρομάζουν στην ιδέα ενός νέου 2015, παρ’ ότι ανήκουν στον κεντρώο χώρο και όχι στην ΝΔ, προσανατολίζουν προς το κυβερνών κόμμα την ψήφο τους.

Πως ακριβώς λοιπόν βοηθά το ΣΥΡΙΖΑ η χυδαιότητα; Ελάχιστα έως καθόλου, κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ