Σάββατο 30.09.2023

Η ακρίβεια πλήττει τις ΗΠΑ: «Πουλάω ακόμη και το αίμα μου για να ζήσω» δηλώνει 31χρονη

Εκατομμύρια Αμερικανών κάνουν δύο ακόμη και τρεις δουλειές για να ζήσουν – Η ακρίβεια στις τιμές των βασικών αναγκών και ο υψηλός πληθωρισμός καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών

Από το πρωί μέχρι το βράδυ αναγκάζονται να εργάζονται εκατομμύρια Αμερικανών για να τα βγάλουν πέρα από οικονομική πλευράς.

Το ασφυκτικό κόστος ζωής και ο υψηλός πληθωρισμός (τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε το 8,2%) έχουν κάνει αφόρητη τη ζωή πολλών Αμερικανών που κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», εκατομμύρια πολίτες – και μάλιστα κυρίως γυναίκες – δουλεύουν νυχθημερόν σηκώνοντας το μεγαλύτερο φορτίο. Η τάση αυτή, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία από την απογραφή στις ΗΠΑ.

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι εταιρείες έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, του φυσικού αερίου, της στέγασης, της ασφάλισης υγείας και άλλων αναγκών καθιστώντας δύσκολη ως αφόρητη την καθημερινότητα πολλών Αμερικανών.

Ψάχνει να βρει και τρίτη δουλειά

Η 31χρονη Κας Λιούις από το Ντένβερ του Κολοράντο κάνει δύο δουλειές, προσπαθεί όμως να βρει και μία τρίτη εργασία για να καλύψει την πρόσφατη μηνιαία αύξηση του ενοικίου της κατά 200 δολάρια που της ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματός της.

Το πρωί εργάζεται στα Starbucks και το βράδυ σε ένα ψιλικατζίδικο με αποτέλεσμα να απασχολείται έξι ημέρες την εβδομάδα, συχνά επί 16 ώρες την ημέρα. «Είμαι κουρασμένη όλη την ώρα», όπως υποστηρίζει η 31χρονη Αμερικανίδα.

«Τη μία και μοναδική ημέρα που έχω άδεια την εβδομάδα, δίνω αίμα για ένα έξτρα εισόδημα. Ουσιαστικά πουλάω το αίμα μου για να φάω γιατί δεν έχω άλλη επιλογή», επισημαίνει.

Ο σύντροφός της πάσχει από επιληψία και δεν μπορεί να εργαστεί υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αν κι έχει ασφάλιση, τα φάρμακά του κοστίζουν ακριβά με την ίδια να ξοδεύει περίπου το μισό μισθό δύο εβδομάδων στα Starbucks για να καλύψει τα υγειονομικές δαπάνες. Υγείας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Λιούις είχε απολυθεί από τη δουλειά της και αναγκαζόταν να κοιμάται στο αυτοκίνητό της, «Όλοι οι φίλοι και η οικογένειά μου κάνουν πολλές δουλειές επίσης, προσπαθώντας να κρατήσουμε το κεφάλι μας ψηλά. Δεν ζούμε, μετά βίας επιβιώνουμε και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να το κάνουμε», προσθέτει.

Κάνει δύο δουλειές για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Λόρα Ρίτσγουαιν από την Ομάχα της Νεμπράσκα. Τώρα κάνει δύο δουλειές, πριν από λίγες ημέρες έκανε τρεις για να μπορέσει να καλύψει τους υπέρογκους ιατρικούς λογαριασμούς ύστερα από ένα ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό της, το 2014.

«Έχω πτυχίο και εργάζομαι τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά μέχρι φέτος δεν είχα ποτέ μία δουλειά που να με πληρώνει περισσότερα από 15 δολάρια την ώρα. Σε πολλές περιοχές στη Νεμπράσκα, ο κατώτατος μισθός είναι μόλις 9 δολάρια την ώρα. Δύσκολα μπορείς να αγοράσεις φαγητό με αυτά τα χρήματα», υποστηρίζει η Ρίτσγουαιν.

Πάνω από 400.000 Αμερικανοί κάνουν δύο δουλειές

‘Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού Γραφείου Εργασίας, περισσότεροι από 400.000 Αμερικανοί κάνουν δύο δουλειές υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το 4,9% του συνόλου των 164 και πλέον εκατομμυρίων εργαζομένων στις ΗΠΑ, είχε δύο ή περισσότερες θέσεις εργασίας, δηλαδή πάνω από 7,7 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Αν και τα δεδομένα της απογραφής των ΗΠΑ εκτιμούν ότι αυτά τα ποσοστά και οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότερα, στο 7,8% το πιο πρόσφατο έτος όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, το 2018, περίπου 13 εκατομμύρια εργαζόμενοι είχαν πάνω από μία θέσεις εργασίας (δηλαδή το 5% του εργατικού δυναμικού).)

Μια ετήσια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμά έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σε πολλές θέσεις εργασίας. Το 2019 ήταν 16,4%, δηλαδή περίπου 26,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Πολλοί από αυτούς που έχουν πολλές δουλειές το κάνουν για να τα βγάλουν πέρα και συχνά εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα.

Αδυνατεί να βρει εργασία πλήρους απασχόλησης

Ο Ρόμπερτ Γουίβερ από το Λόρενς του Κάνσας, κάνει αυτή την περίοδο δύο δουλειές: εργάζεται ως τεχνικός θεάτρου 30 με 35 ώρες την εβδομάδα και ως οδηγός ντελίβερι, περίπου 20 ώρες.

Ο ίδιος εξηγεί ότι κάνει δύο δουλειές επειδή δεν μπορεί να βρει μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην περιοχή του που να συνάδει με το πτυχίο του. Το μεγαλύτερο ποσό του διαθέσιμου εισοδήματός του προορίζεται για την εξόφληση πιστωτικών καρτών, φόρων, έκτακτων λογαριασμών όπως, επισκευές αυτοκινήτων και ιατρικά έξοδα.

«Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να μπορέσει κανείς να αντέξει το οικονομικό κόστος ενός νοικοκυριού ή ακόμα και το ενοίκιο ενός σπιτιού εάν μένει μόνος», λέει χαρακτηριστικά ο Γουίβερ. «Όλοι είμαστε χρεωμένοι», προσθέτει.

Τον τελευταίο μήνα, η 37χρονη Λιόρα Έντζελ από το Βερμόντ, ανέλαβε δύο επιπλέον δουλειές: η μία σε ψιλικατζίδικο και η άλλη κάνοντας ντελίβερι. Η βασική της δουλειά είναι δημοσιογράφος. Ωστόσο, αφού χώρισε με τον σύζυγό της, τα έξοδά της, όπως λέει, αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Ενώ εργαζόταν 70 ώρες την εβδομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναγκάστηκε να αφήσει τη βασική της δουλειά της, λόγω σωματικής εξάντλησης, εξακολουθεί όμως να κάνει δύο δουλειές. Προσπαθεί να μην εργάζεται περισσότερο από 50 ώρες την εβδομάδα.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ