Τις παραλείψεις που οδήγησαν στην εν ψυχρώ δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνοµικό Τµήµα Αγίων Αναργύρων, το βράδυ της ∆ευτέρας, διερευνούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αναλάβει την Ένορκη ∆ιοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Τα µέτρα αυτά είναι τα εξής:

Α) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο ∆ιεύθυνσης Αστυνοµίας, µε ορισµό ανώτερου αξιωµατικού ως επόπτη.

Γ) Για κάθε περιστατικό ο αξιωµατικός υπηρεσίας ενηµερώνει τον διοικητή του Τµήµατος και τον επόπτη της ∆ιεύθυνσης Αστυνοµίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού και,

Δ) Για κάθε θύµα εξασφαλίζεται ασφαλής µεταφορά και διαµονή σε ασφαλή χώρο, µέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Οι δολοφονίες γυναικών δεν δείχνουν να έχουν σταµατηµό και ήδη πέντε γυναίκες από την αρχή του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Την ίδια περίοδο, οι αστυνοµικοί έχουν δεχτεί περισσότερες από 1.000 καταγγελίες γυναικών σε ολόκληρη την Ελλάδα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ο αριθµός φαντάζει µεγάλος, ωστόσο το 2023 είχαν καταγραφεί συνολικά άνω των 10.000 καταγγελιών για υποθέσεις κακοποίησης, επίθεσης, ξυλοδαρµού και άλλων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Η πλειονότητα των υπαλλήλων αυτών των γραφείων είναι γυναίκες, για προφανείς λόγους. Το πρόβληµα ωστόσο που προκύπτει, σύµφωνα µε συνδικαλιστές αστυνοµικούς, είναι πως τα γραφεία αυτά δεν µένουν ανοικτά καθ’ όλο το 24ωρο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι ξεκάθαρος πως, εάν προκύψουν ευθύνες σε βάρος των αστυνοµικών που βρίσκονταν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, θα αντιµετωπίσουν όλες τις συνέπειες του νόµου. Ως πρώτη κίνηση, η ηγεσία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αποµάκρυνε από τις θέσεις τους τον διοικητή του Αστυνοµικού Τµήµατος Αγίων Αναργύρων, την 60χρονη υποδιοικήτρια που το µοιραίο βράδυ εκτελούσε χρέη επόπτη, την 22χρονη αξιωµατικό υπηρεσίας, τον 48χρονο, καταδικασµένο για εγκληµατική οργάνωση, φρουρό του Τµήµατος, αλλά και τον εκφωνητή της Αµεσης ∆ράσης, που µε αρκετό θράσος ανέφερε πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί», όταν η άτυχη νηπιαγωγός ζητούσε να τη συνοδέψουν αστυνοµικοί στο σπίτι της, όπου παραµόνευε ο ψυχικά άρρωστος πρώην σύντροφός της.

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους – Απόστολος Λύτρας: ”Δεν είχε καταλάβει τι είχε κάνει”

«Ο πελάτης µου υποστηρίζει πως δεν είχε καταλάβει τι είχε κάνει, µέχρι την ώρα που ξεκίνησε η µεταγωγή του για την 25η ανακρίτρια Αθηνών. Ο ίδιος δεν απάντησε σε καµία ερώτηση που του έκανε η ανακρίτρια και εγώ ζήτησα να υπάρξει ψυχιατρική πραγµατογνωµοσύνη, αφού ο πελάτης µου έχει νοσηλευτεί ήδη επτά φορές σε διάφορα ιδρύµατα της Αττικής. Τα έγγραφα από τις νοσηλείες µού τα παρέδωσαν οι συγγενείς του πελάτη µου και τα κατέθεσα στην ανακρίτρια. Αυτό που έγινε στο Τµήµα Αγίων Αναργύρων ήταν πρωτόγνωρο, συγκλονιστικό»υποστήριξε µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο συνήγορος του 39χρονου Θάνου Κ., Απόστολος Λύτρας. Το µόνο βέβαιο είναι πως από την έως τώρα διενεργηθείσα Ε∆Ε οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαπιστώσει 15 σηµεία που χαρακτηρίζονται βαρύτατα λάθη από πλευράς των εµπλεκόµενων αστυνοµικών. Μεταξύ αυτών, η µη καταγραφή του ιστορικού του περιστατικού, το ότι δεν χρησιµοποιήθηκε το όχηµα της εκτελούσας χρέη επόπτη για τη µεταφορά της 28χρονης, η µη ενηµέρωση της Αµεσης ∆ράσης από τους αστυνοµικούς, που άφησαν την 28χρονη να καλέσει το «100» , της επέτρεψαν να φύγει, δεν αναζήτησαν τα στοιχεία του καταγγελλόµενου για να δουν εάν εκκρεµούν σε βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις, η έλλειψη προσοχής του σκοπού του Α.Τ., αλλά και η συµπεριφορά του εκφωνητή της Αµεσης ∆ράσης. Το εάν αυτά τα λάθη θα οδηγήσουν και σε ποινικές ευθύνες είναι καθαρά θέµα της Εισαγγελίας, που θα παραλάβει τον φάκελο της υπόθεσης όταν ολοκληρωθεί η Ενορκη ∆ιοικητική Εξέταση.

Πηγή: Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά