Τρίτη 06.06.2023

Goldman Sachs: Σαφές το προβάδισμα της ΝΔ – Το διακύβευμα των εκλογών

Στις κάλπες της 21ης Μαΐου εστιάζει το «βλέμμα» της Goldman Sachs.

Στα θετικά πρόσημα της ελληνικής οικονομίας, ενόψει των ελληνικών εκλογών, αναφέρεται σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος,  επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και σημειώνει χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες κάλπες, η έκθεση κάνει λόγο για σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο θεωρεί απίθανο το κόμμα που προηγείται να μπορέσει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs παραθέτει δύο πιθανές επιλογές: είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου, αξιοποιώντας το νέο εκλογικό σύστημα που παρέχει μπόνους εδρών στα μεγαλύτερα κόμματα.

Σύμφωνα με την τράπεζα: «Η ΝΔ ενδέχεται να έχει κίνητρο να πιέσει για την ψηφοφορία του Ιουλίου, ώστε να επιτύχει μονοκομματική πλειοψηφία ή, τουλάχιστον, μεγαλύτερη δύναμη στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Στην πραγματικότητα, όσο ισχυρότερη είναι η εκλογική στήριξη του ΠΑΣΟΚ τόσο πιο πιθανό είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ελέγχουν την πλειοψηφία των βουλευτών (151) και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού».

Το διακύβευμα

Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένει να λάβει μια μακροχρόνια ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη που θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως (μέχρι το 2026). Αυτή η στήριξη προσφέρει στη χώρα την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο επενδυτικό της κενό, που κινείται κοντά στο 7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ στα προ χρηματοοικονομικής κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ, με το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου του 2022 να παραμένει κατά 26% χαμηλότερο του αντίστοιχου τριμήνου το 2008.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη και επικεφαλής για τη Νότια Ευρώπη, Filippo Taddei, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τριπλασιάσει σχεδόν τις δαπάνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και μια πειστική υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα είναι πιθανότατα το τελικό βήμα για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ