Πέμπτη 09.02.2023

Γιώργος Φραγγίδης: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αλλοιώνει τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ και δημιουργεί ασθενείς και γιατρούς πολλών ταχυτήτων»

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Ο κ. Φραγγίδης αρχικά επεσήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατάφερε να τοποθετήσει απέναντί του το σύνολο των νοσοκομειακών και ιδιωτών γιατρών. Τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις και αλλάζει τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ, το οποίο μέχρι τώρα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση στην υγεία. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση διαθέτει μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου για τις υποδομές Υγείας, όταν η Ιταλία διαθέτει το 10%.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αναμένεται να έχει δυσμενείς και πολυεπίπεδες επιπτώσεις. Σε μια εποχή που οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής ακρίβειας και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας χρειάζονται προστασία, όχι μόνο δεν τις αμβλύνει αλλά τις ενισχύει. Η ήδη εκτροχιασμένη ιδιωτική δαπάνη στην υγεία θα αυξηθεί περαιτέρω. Το δίδαγμα της πανδημίας για δημιουργία ισχυρών δημόσιων συστημάτων αγνοείται από την κυβέρνηση, που αφήνει το ΕΣΥ αποδυναμωμένο και ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή. Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία αποπειράται με μια εμβαλωματική λύση, που μάλιστα δεν αφορά όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης σε σχέση με τις αμοιβές τους. Αντί να δώσει σοβαρά μισθολογικά και άλλα κίνητρα, ωθεί τους γιατρούς του ΕΣΥ σε επιπλέον εργασία στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα ανέφικτο με την κόπωση και το φόρτο εργασίας που ήδη έχουν και με βάση την ισχύουσα στελέχωση των υγειονομικών δομών, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ιατρικών λαθών. Το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς. Η κυβέρνηση επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του χώρου της υγείας, από την οποία όφελος θα έχουν κυρίως τα μεγάλα ιδιωτικά funds μέσω της πτώσης των αμοιβών και της εξασφάλισης φθηνού εργατικού δυναμικού.

Αυτοί που θα πληγούν είναι κυρίως οι ασθενείς, που θα αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για την υγεία τους, εξαιτίας των μεγάλων αναμονών σε χειρουργεία και ραντεβού στο ΕΣΥ και των υποβαθμισμένων ποιοτικά υπηρεσιών. Επιπλέον, με την παροχή δυνατότητας σε γιατρούς του ΕΣΥ για παράλληλο ιδιωτικό έργο, εγείρονται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς. Όμως και μέσα στο ίδιο το ΕΣΥ δημιουργούνται γιατροί πολλών ταχυτήτων, αφού με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται, δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα σε όλους.

Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Υγεία, με στόχο την αναγέννηση του ΕΣΥ. Για εμάς, είναι καθοριστικής σημασίας η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με προϋπόθεση την ενίσχυση των δομών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα. Το ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες και να αποκλείονται φαινόμενα συναλλαγής ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ