Τετάρτη 21.02.2024

Γιατρός σε δίκη για τον τρίτο θάνατο από την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου – Το βούλευμα για την 14χρονη Γεωργία

Οι δικαστές απαγορεύουν στον γιατρό να χειρουργεί «για την αποτροπή του κινδύνου τέλεσης νέων εγκλημάτων»

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο γιατρός που τον Ιούνιο του 2021 έκανε επέμβαση  τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου σε 14χρονη, η οποία δυστυχώς έφυγε από τη ζωή. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης είναι καταπέλτης για τον γιατρό, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου γιατί από την επέμβαση που έκανε στη νέα κοπέλα από την Επανομή Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ο θάνατός της.

Επίσης, με το βούλευμα απαγορεύεται η συμμετοχή του σε οποιαδήποτε χειρουργική πράξη «για την αποτροπή του κινδύνου τέλεσης νέων εγκλημάτων», ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει ομόφωνα την αναστολή της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία. Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του και δύο προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του χειρουργού για ανάλογα περιστατικά. Οι υποθέσεις για τις οποίες είχε καταδικαστεί αφορούσαν η μία τον θάνατο κατόπιν ανάλογου χειρουργείου ενός 24χρονου τον Μάιο του 2022 από την Καβάλα, για τον οποίο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, ενώ η δεύτερη για τον θάνατο 42χρονης, για τον οποίο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή.

«Είναι η αρχή της δικαίωσης για τη μνήμη της Γεωργίας», είπε στο «ΘΕΜΑ» ο πατέρας της Γεωργίας, ιερέας Βησσαρίωνας Καντούνης, και πρόσθεσε: «Με το βούλευμα γίνεται πιστευτή η αλήθεια που τόσο καιρό φωνάζαμε, μέσα από τις πραγματογνωμοσύνες τόσο των γραφολόγων όσο και των γιατρών ειδικών πραγματογνωμόνων. Είμαστε σε μια θέση χαρμολύπης, αλλά το βούλευμα είναι μια ικανοποίηση για εμάς. Και θα επιμένω να φωνάζω την αλήθεια ότι είναι επικίνδυνος γιατρός και επικίνδυνος άνθρωπος. Ας έρθει να μου αποδείξει το αντίθετο. Το πρώτο αποδεικνύεται από τις πράξεις και το ποινικό του μητρώο και το δεύτερο από την έλλειψη ενσυναίσθησης. Ενας μορφωμένος άνθρωπος, αν μη τι άλλο γιατρός, όταν κάνει λάθος ζητάει συγγνώμη. Ο συγκεκριμένος δεν έχει στο λεξιλόγιό του τη λέξη αυτή, άρα για μένα τουλάχιστον αυτό λέει πολλά. Τώρα αναμένουμε να γίνει η δίκη».

Πλαστογράφησε υπογραφή

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το βούλευμα στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ασκούσε μέχρι πρότινος το ιατρικό επάγγελμα, με το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να μην του έχει επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις, παρότι είχε κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του για πλαστογράφηση της υπογραφής της 14χρονης, παρουσιάζοντας έγγραφο στο οποίο εμφανιζόταν η ανήλικη να έχει υπογράψει τη συναίνεσή της για την επέμβαση, έχοντας ενημερωθεί παράλληλα τόσο εκείνη όσο και οι γονείς της για τις ενδεχόμενες επιπλοκές και τους κινδύνους. «Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι αφού εξήγησε τόσο στους γονείς όσο και στην ίδια την ανήλικη τις επιπλοκές και τους κινδύνους από μια τέτοια επέμβαση, στη συνέχεια υπέγραψε η ανήλικη και όχι οι γονείς της, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, επειδή ήταν ανήλικη, τη δήλωση συγκατάθεσης για εγχείρηση και χορήγηση αναισθησίας».

giatros3

Στις 32 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται το ιστορικό και οι παραλείψεις μέχρι την επέμβαση που οδήγησε στον θάνατο της ανήλικης Γεωργίας, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα με το βάρος της από την ηλικία των 10 ετών. Τον Ιούνιο του 2021 επισκέφθηκε με τους γονείς της τον κατηγορούμενο προκειμένου να λάβουν μια γνώμη για την αντιμετώπιση των περιττών κιλών. Ο κατηγορούμενος τη μοναδική εξέταση που διενήργησε ήταν να ζυγίσει τη Γεωργία και να πάρει το ιστορικό της. Οι γονείς ανέφεραν ότι το παιδί τους δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας και ότι η 14χρονη προσπαθούσε με δίαιτα και γυμναστική να χάσει τα περιττά κιλά. Ο κατηγορούμενος τους είπε ότι έπρεπε άμεσα να τοποθετηθεί γαστρικός δακτύλιος, κάτι που θα της επέτρεπε να χάσει άμεσα και οριστικά 35-40 κιλά. Παρουσίασε δε την επέμβαση απλή, ρουτίνας, και τους ανέφερε ότι έχει χειρουργήσει πολύ κόσμο, παιδιά και ενήλικες, από τους οποίους κανένας ποτέ δεν είχε παρουσιάσει πρόβλημα.

Οι γονείς ρώτησαν αν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς επέμβαση, αλλά ο κατηγορούμενος ήταν απόλυτος και τους ανέφερε ότι αν δεν υποβαλλόταν άμεσα στην επέμβαση κινδύνευε να νοσήσει από μεταβολικό σύνδρομο και ότι ο κίνδυνος δεν ήταν από την επέμβαση αλλά αν δεν την έκανε. Στις ερωτήσεις των γονέων αν η επέμβαση ήταν ασφαλής, τους ανέφερε: «Τι ρωτάτε; Τη μια μέρα χειρουργείται, την άλλη βγαίνει και σε 12 ημέρες πηγαίνει στο γυμναστήριο», ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τυχόν επιπλοκές.

Οι πόνοι στην κοιλιά
Μετά την επέμβαση η μικρή Γεωργία παραπονιόταν για πόνους στην κοιλιά, ενώ οι γονείς ενημέρωναν συνεχώς τον κατηγορούμενο, ο οποίος τους απαντούσε ότι οι πόνοι ήταν φυσιολογικοί και ότι ήταν θέμα χρόνου να υποχωρήσουν. Μία ημέρα μετά το χειρουργείο, ο κατηγορούμενος της έδωσε εξιτήριο, παρά την ενημέρωσή του ότι η 14χρονη πονούσε πολύ. Δύο ημέρες αργότερα η κατάσταση της 14χρονης επιδεινωνόταν. Οι γονείς την πήγαν στο νοσοκομείο και ζητώντας τον γιατρό που την είχε χειρουργήσει τους απάντησαν ότι λείπει στη Γερμανία.

Η κοπέλα εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο, μια και υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Μετά από δύο επεμβάσεις, τα ξημερώματα της 20ής Ιουνίου 2021, η Γεωργία έφυγε από τη ζωή. Σύμφωνα με το βούλευμα, η «επιλογή της λαπαροσκοπικής εφαρμογής του ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου στη 14χρονη Γεωργία ως μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας δεν ήταν η ενδεδειγμένη, παρά τα όσα αντίθετα υποστήριξε ο κατηγορούμενος». Σημαντικό είναι και το στοιχείο που αναφέρεται στο βούλευμα, ότι ο γιατρός είχε αρνηθεί να παραδώσει αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου που περιείχε βιντεοληπτικό υλικό της συγκεκριμένης λαπαροσκοπικής επέμβασης, παρότι οι γονείς της ανήλικης του είχαν στείλει σχετικό εξώδικο.

Επειτα από 8 ημέρες από το εξώδικο ο κατηγορούμενος, μέσω του συνηγόρου του, παρέδωσε το αιτούμενο CD-DVD στη δικηγόρο της οικογένειας, αλλά το αντίγραφο ήταν ελλιπές. Ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του με εγγύηση 10.000 ευρώ. Στην απολογία του είχε αρνηθεί την ευθύνη για τον θάνατο της ανήλικης και είχε ισχυριστεί ότι ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, επικαλούμενος την πείρα του σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ