Τετάρτη 24.04.2024

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει την αλήθεια για τα Τέμπη

ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ

Αν περιμέναμε από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη να φωτίσει τα γεγονότα ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο τραγικό γεγονός, ειλικρινά δεν γίναμε σοφότεροι.

Όσοι ελπίζαμε από την αντιπολίτευση -κυρίως- να πει τις απαραίτητες αλήθειες και να αποδώσει δίκαια τις ευθύνες, για μία ακόμη φορά διαψευστήκαμε οικτρά.

Επί της ουσίας, το εν λόγω πόρισμα, με απροκάλυπτο και χονδροειδή τρόπο, αναλύει το πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα τέλεια (!) και μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθύνεται για την τραγωδία. Κλείνει, φυσικά, τα μάτια σε όλες τις παρατυπίες που έκανε ο «δικός τους» Σπίρτζης, ως πρώην υπουργός Μεταφορών.

Κλασικός ΣΥΡΙΖΑ: τα φορτώνεις στον πολιτικό αντίπαλο, ελπίζοντας να καλύψεις τις δικές σου πομπές. Και ξεκινάς δολοφονίες χαρακτήρων, με θεωρίες συνωμοσίας και προκατασκευασμένα αφηγήματα. Κάπως έτσι, εύκολα καταλήγεις στο σύνθημα «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή», όπως έλεγε ο Πολάκης.

Γνωστή τακτική από τη Novartis: ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πρόσφατα (εμμέσως) την πολιτική σκευωρία που κατασκευάστηκε επί ημερών του. Αν πιστέψουμε και τον Κοντονή, είχε στηθεί «ένα παραϋπουργείο Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου« και «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο [τον Αλέξη Τσίπρα] η ύπαρξη παρασυστήµατος, που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του».

Δεν βάζουν μυαλό. Διότι όταν ζητάς «δικαιοσύνη παντού», ξεκινάς από τα δικά σου και τους δικούς σου. Μετά έχεις απαιτήσεις από τους άλλους. Όταν δηλαδή έχεις εφεύρει κατηγορητήριο για 10 πολιτικούς αντιπάλους σου, στήνοντας μάλιστα «παρασύστημα», τότε δεν μπορείς να επικαλείσαι το κράτος δικαίου και να δικάζεις πολιτικούς για τα Τέμπη, πριν μιλήσει η Δικαιοσύνη.

Να συμφωνήσουμε στα εξής: κάθε κυβέρνηση έχει ευθύνη για το τι συμβαίνει σε έναν δημόσιο οργανισμό που εποπτεύει. Αλλά και ένας υπουργός δεν πάει φυλακή γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί μια σύμβαση δεκαετίας και λόγω ανθρωπίνων λαθών κατέληξε σ’ ένα τραγικό δυστύχημα. Με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να κατηγορηθεί και ο υπουργός ΣΥΡΙΖΑ που δεν υλοποίησε εγκαίρως την ειδοποίηση 112 και κάηκαν οι άνθρωποι στο Μάτι. Έτσι, θα φτάναμε αισίως στις πυρκαγιές της Ηλείας και στο πλοίο «Σάμινα».

Ουσιαστικά, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο δύο υπουργοί της ΝΔ ευθύνονται για την τραγωδία, επειδή δεν ολοκλήρωσαν τη σύμβαση 717 και την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης. Στην πραγματικότητα, η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί επί Σπίρτζη, ο οποίος, αντί να την εγκαταστήσει, είχε δώσει 6 παρατάσεις και είχε παραδώσει λιγότερο από το 20% του έργου.

Τι έμπλεξε το έργο; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε και ενέκρινε μελέτες και υλικά που δεν ήταν της Alstom. Αυτό οδήγησε σε πλήρη τελμάτωση τη σύμβαση και στην ουσία αυτό εντόπισε η ΕΔΕΛ. Ποιος έλυσε το πρόβλημα; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία το διαχειρίστηκε και επέτυχε να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια (αν η σύμβαση είχε λυθεί, θα χάνονταν) και να ολοκληρωθεί το έργο με ενιαία ευθύνη της Alstom. Χωρίς αυτά, η τηλεδιοίκηση θα ήταν ακόμα όνειρο θερινής νυκτός.

Η πολύπαθη αυτή σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2023, επί κυβέρνησης ΝΔ. Τώρα, γιατί δεν βγαίνουν να μιλήσουν καθαρά οι συντελεστές αυτής της επιτυχίας είναι απορίας άξιον.

Το άλλο που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση είναι ότι τα συστήματα τηλεδιοίκησης αν υπήρχαν θα απέτρεπαν το δυστύχημα. Ακόμη και οι πλέον αδαείς από τρένα μάθαμε από την Εξεταστική Επιτροπή ότι τα συστήματα είναι για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε διπλή γραμμή, αλλιώς σε μονή υπάρχει ο Γενικός Κανονισμός. Και το μοιραίο βράδυ υπήρχε διπλή γραμμή, αλλά τα τρένα (σε ΔΥΣΤΥΧΩΣ παγκόσμια πρωτιά) βρέθηκαν σε μονή γραμμή. Επομένως, το ζητούμενο είναι η τήρηση του Γενικού Κανονισμού, που όμως δυστυχώς δεν έγινε εκείνο το βράδυ.

Το ύστατο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «μπάζωμα» στα Τέμπη, το οποίο πρώτος ανακάλυψε ο Βελόπουλος το 2023 και το έκανε φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή. Ο εν λόγω, μάλιστα, είχε τότε εμπλέξει το «μπάζωμα» με την αμερικανική βάση στη Λάρισα, κάτι drones στη Μαύρη Θάλασσα που θα χτυπούσαν υποτίθεται τους Ρώσους, χημικά για βιολογικό πόλεμο και άλλες κατασκοπευτικές ιστορίες. Ο Βελόπουλος διεκδικεί ως σήμερα την πατρότητα του «μπαζώματος» και δηλώνει ότι μόνο «η Ελληνική Λύση θα πάει μέχρι τέλους και θα τους βάλει στη φυλακή όλους».

Εκεί οδηγούν οι θεωρίες συνωμοσίας. Και είναι κρίμα για την «προοδευτική» αντιπολίτευση να προσφέρει έδαφος στα άκρα. Όπως και να το δει κανείς, τα Τέμπη δεν βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω Σπίρτζη. Δεν βοηθούν πολιτικά ούτε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βαρύνεται με κυβερνητικό παρελθόν. Ήδη ο Βελόπουλος ζήτησε να πάνε στη Δικαιοσύνη οι υπουργοί Μεταφορών από το 2012 και εντεύθεν – σιγά μην έχανε την ευκαιρία. Επομένως, μόνο οι ακραίες φωνές ωφελούνται, που τρέφονται με παράλογα σενάρια, αστήρικτες κατηγορίες και θεωρίες κατασκοπείας. Αυτές εισπράττουν από την όποια οργή και απογοήτευση. Αν η Ακροδεξιά ανεβάσει τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές, ποιος θα ζητήσει ευθύνες από τους «προοδευτικούς»;

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ