Κυριακή 13.06.2021

«Γέφυρα» στήριξης 2 δισ. ευρώ – Πότε θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα

Eνα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένο στην πορεία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο καλοκαίρι.

Τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν τη γέφυρα μεταξύ της στήριξης εντός πανδημίας με τη στήριξη μετά τον κορονοϊό και έχουν διπλό στόχο. Να συνεχίσουν να κρατούν «στα πόδια τους» τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή το επόμενο διάστημα και παράλληλα να αντιμετωπίσουν τη μόνιμη ζημιά στην οικονομία.

Επίσης, σηματοδοτούν και το τέλος (ή καλύτερα την αντικατάσταση) του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία έκλεισε τον κύκλο ζωής της με την ολοκλήρωση και του 7ου κύκλου και την πληρωμή των τελικών δικαιούχων. Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν διανεμηθεί ενισχύσεις ύψους 8,3 δισ. από τα οποία περίπου το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

Στην επόμενη φάση, μέχρι και τις 17 του μήνα, αναμένεται ότι θα ανοίξει πλατφόρμα για την παροχή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού με τη μορφή επιδότησης από 1.000 έως και 4.000 ευρώ, για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, των γυμναστηρίων, των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των παιδότοπων. Το εργαλείο αυτό θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ και θα αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις που απασχολούσαν έως και 50 εργαζόμενους, οι οποίες έμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο χωρίς κριτήριο μείωσης του τζίρου. Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος του μήνα.

Το μέτρο έχει αποφασιστεί να ισχύσει και για τον μήνα Μάιο αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αφορά μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις ή θα συνεχίσουν να στηρίζονται και οι κλάδοι ο οποίοι λειτούργησαν για πρώτη φορά ύστερα από καιρό μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Ενισχύσεις ΕΣΠΑ

Ενα δεύτερο πακέτο ενισχύσεων είναι αυτές που θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 670 εκατ. ευρώ. Ηδη έχει ανακοινωθεί η επιδότηση για κεφάλαιο κίνησης στην εστίαση με επιχορηγήσεις που θα φτάνουν το 7% του τζίρου σε επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει αντίστοιχο πρόγραμμα για τον τουρισμό, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, όπου επίσης θα παρέχεται επιδότηση για την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Παράλληλα, θα τρέξουν αντίστοιχα προγράμματα μικρότερου προϋπολογισμού για τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια (16 εκατ. ευρώ), με την επιδότηση να διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και τη μείωση του τζίρου, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους (20 εκατ. ευρώ) για στήριξη και ανανέωση του εξοπλισμού τους, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικές δίκες. Ολα τα επιμέρους προγράμματα εγκρίθηκαν μέσα στην εβδομάδα από την Ε.Ε. Με πρώτη την ενίσχυση για την εστίαση, οι επιμέρους πλατφόρμες ανοίγουν και οι πρώτες ενισχύσεις για τους δικαιούχους κάθε κλάδου αναμένεται να αρχίσουν να καταβάλλονται μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.

Μέτρα μετάβασης

Παράλληλα, προετοιμάζονται και τα τρία βασικά μέτρα μετάβασης συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

» Το πρώτο είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για την επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες με επιδότηση που θα φτάνει το 90%. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει έως και 100.000 επιχειρήσεις. Μέχρι και την Κυριακή, όταν έληγε η αρχική προθεσμία, είχαν οριστικοποιηθεί 22.000 αιτήσεις. Η απόκλιση από τις αναμενόμενες αιτήσεις οφείλεται στο ότι μεγάλος αριθμός δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η οριστικοποίηση της αίτησης ένταξης προϋποθέτει τη συμφωνία της τράπεζας. Για τον λόγο αυτό, η πλατφόρμα όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις και κανονικά έκλεινε την Κυριακή θα μείνει ανοιχτή μέχρι και το τέλος του μήνα.

» Το δεύτερο είναι η κάλυψη των παγίων δαπανών με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψει έως και 50.000 επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας το έλλειμμα που έχουν μετά την είσπραξη των μέτρων στήριξης. Το ποσοστό κάλυψης θα ξεκινά για τις μεσαίες επιχειρήσεις από το 70% και φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές. Η ενίσχυση θα δίνεται με τη μορφή πιστωτικού, που θα αναλώνεται για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει πριν από το τέλος του μήνα και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τις 10 Ιουνίου να κάνουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τέλος, προς το τέλος του μήνα θα τρέξει και το μέτρο που συνδέεται με το κούρεμα των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από 30% έως και 50%. Θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης της επιχείρησης με το 35% της συνολικής ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά θα χάνει το δικαίωμα της οριζόντιας έκπτωσης στο επιστρεφόμενο ποσό των τριών πρώτων κύκλων.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ