Σάββατο 28.05.2022

Γαλλία: Ο Φιγιόν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για εικονική πρόσληψη της συζύγου του

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την εικονική κατά το δικαστήριο πρόσληψη της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την εικονική κατά το δικαστήριο πρόσληψη της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο, επί σειρά ετών.

Η σύζυγός του Πενελόπ καταδικάστηκε και αυτή σε φυλάκιση δυο ετών ενώ το δικαστήριο τους επέβαλε και χρηματική ποινή, ύψους 375.000 ευρώ στον καθένα.

Το ζεύγος Φιγιόν, που δεν παραβρέθηκε στη δίκη, επέμεινε -όπως και πρωτοδίκως- ότι η απασχόληση ήταν πραγματική και όχι εικονική, χωρίς όμως να πείσει το Εφετείο.

Αν το ζεύγος Φιγιόν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος αναίρεσης της απόφασης, θα κληθεί ενώπιον δικαστή εκτέλεσης της ποινής, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, αν θα φορέσουν ηλεκτρονικό βραχιόλι ή θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Η υποψηφιότητα του Φιγιόν για την προεδρία το 2017 είχε πληγεί από τις κατηγορίες ότι είχε καταβάλει στη γεννημένη στη Βρετανία σύζυγό του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την εργασία της ως κοινοβουλευτικής βοηθού του.

Σε πρώτο βαθμό, ο κ. Φιγιόν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών, τα δύο εκ των οποίων χωρίς αναστολή, ενώ η σύζυγός του σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή.

Το σκάνδαλο που ονομάστηκε «Penelope Gate», λόγω της εμπλοκής της συζύγου του Φιγιόν με εικονική θέση εργασίας χαρακτηρίζεται ως πολιτικό-δικαστικός σεισμός από τον γαλλικό Τύπο, που αποκάλυψε τις «δουλειές -φάντασμα».

Πηγή: Kathemerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ