ΕΛΛΑΔΑ - 17/01/2022 - 7:15 μμ
Γαλιατσάτος στον Ε.Τ.: «Ο κορονοϊός θα μείνει ως … κρύωμα» – Πότε βλέπει το τέλος της πανδημίας
Σε 6-8 μήνες βλέπει το τέλος της πανδημίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins», Παναγής Γαλιατσάτος, εφόσον βέβαια συνεχίσει ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνται τα μέτρα.
Εάν ο ιός κυκλοφορεί προκαλώντας ένα είδος κρυώματος, αυτή θα είναι η μεγάλη «νίκη», όπως λέει με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Θεωρεί, πάντως, ότι θα απαιτηθεί τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, οι μάσκες θα… μείνουν, ενώ δεν αποκλείονται πιο επικίνδυνες παραλλαγές του ιού.
Οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας; Στην περιβόητη ενδημικότητα του ιού;
Η απάντηση είναι ναι και όχι. Από τη μια, μπορούμε να αλλάξουμε τον ιό, να είναι ένα κρύωμα. Εχουμε τη θεραπεία για αυτό; Την έχουμε. Τα αντισώματα από τα εμβόλια; Επίσης. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι τα αντισώματα που αποκτούμε από τα εμβόλια βοηθάνε να κρατήσουμε τον ιό σαν ένα κρυολόγημα. Και αυτό είναι αρκετό, γιατί σημαίνει ότι δεν θα γεμίζουν τα νοσοκομεία. Δεύτερον, ξέρουμε πώς να μην κολλήσουμε. Χρησιμοποιούμε τις μάσκες που βοηθάνε, γνωρίζουμε ποιους χώρους να αποφεύγουμε. Επομένως, έχουμε τα εργαλεία να μην κολλήσουμε και εάν μολυνθούμε να μη νοσήσουμε βαριά. Η Covid-19 θα μείνει, αλλά θα την έχουμε αλλάξει. Χρειαζόμαστε όμως όλοι να εμπιστεύονται εμάς τους γιατρούς και την επιστήμη. Η πανδημία τελειώνει από τους ανθρώπους. Εάν ο καθένας νιώθει ευθύνη και εμπιστοσύνη σε όσα έχουμε πει και είναι εμβολιασμένος, φορά μάσκες, προσέχει, ναι, εγώ πιστεύω ότι η πανδημία σε 6-8 μήνες τελειώνει. Δεν πάμε, φυσικά, πίσω στο 2019, ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει.
Αυτό σημαίνει ότι θα πετάξουμε τις μάσκες;
Εάν ήσασταν ασθενής μου και ερχόσασταν στο ιατρείο μου πριν από την πανδημία, ως γιατρός πνευμονολόγος θα σύστηνα τρία πράγματα: Το πρώτο φάρμακα, το δεύτερο εμβόλια, καθώς, ό,τι και να κάνω εγώ, εάν πάρει κάποιος ευπαθής ένα κρύωμα μπορεί να τον πάει πολύ πίσω. Αρα, κάθε ασθενής γνώριζε και πριν από την πανδημία ότι έπρεπε να κάνει τα εμβόλια, για παράδειγμα για τη γρίπη. Το τρίτο που θα έλεγα είναι: Εάν πας κάπου που δεν ξέρεις τον κόσμο, «φόρα μάσκα». Συνεπώς, έτσι κι αλλιώς, υπήρχε κόσμος που φορούσε μάσκες λόγω προβλημάτων στην υγεία του. Πιστεύω, λοιπόν, και ελπίζω ότι η μάσκα θα μείνει. Είναι ένα «εργαλείο» από την πανδημία που θα μείνει. Οχι να τη φοράμε παντού, αλλά, εάν, για παράδειγμα, ξυπνήσω και νιώσω ένα κρύωμα και πρέπει να πάω στο σούπερ μάρκετ, θα πάρω μαζί μου και μια μάσκα.
Με την παραλλαγή «Ομικρον» βλέπουμε ότι προκαλείται ηπιότερη νόσηση. Οι εμβολιασμοί οδήγησαν σε αυτό; Να κάνουν τον ιό πιο ήπιο;
Ενας ιός δεν θέλει να σκοτώσει κάποιον. Ο ιός μάς χρειάζεται, οπότε θα προσπαθήσει κάπως να ζήσει με τον άνθρωπο. Αλλά, εάν ο κόσμος έχει αρκετά αντισώματα από τα εμβόλια, τότε, εάν μολυνθεί, θα περάσει τον ιό σαν κρύωμα. Είναι δύσκολο να πούμε την προέλευση της «Ομικρον». Επίσης, λέμε ότι είναι πιο ελαφριά η νόσηση, ωστόσο κολλάει πολύ περισσότερους ανθρώπους, άρα τα νοσοκομεία μπορεί να γεμίζουν και πάλι. Εμείς κρατάμε την όποια παραλλαγή στο σώμα μας με τρόπο που να μη μας καταστρέφει, λόγω του ότι είμαστε εμβολιασμένοι.
Θα έρθει μια επόμενη παραλλαγή, ενδεχομένως πιο σοβαρή;
Είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε. Η φύση είναι παράξενη. Η επόμενη παραλλαγή μπορεί να είναι χειρότερη. Να μη μας κολλά τόσο εύκολα, αλλά να είναι πιο επικίνδυνη για την υγεία μας. Είναι δύσκολο να πούμε και να προβλέψουμε τι θα κάνει η φύση. Μην ξεχνάμε ότι η έλευση της «Ομικρον» μας αιφνιδίασε. Ηταν έκπληξη για εμάς το τι διασπορά έκανε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μια άλλη υπόθεση, επειδή έχουμε δώσει πολλά εμβόλια στον κόσμο, είναι να μην έρθει άλλη παραλλαγή και να μείνουμε με την «Ομικρον», την οποία ξέρουμε πώς να περνάμε ως κρύωμα. Συνεπώς, η φύση είναι απρόβλεπτη και είναι σαν να παίζουμε στοίχημα εάν πρέπει να προβλέψουμε τι έρχεται. Απλώς έχουμε την ευκαιρία να θέτουμε τον ιό υπό έλεγχο.
Η «Ομικρον» είναι ήπια και στους ανεμβολίαστους ή μόνο στους εμβολιασμένους;
Και η «Ομικρον» τους ανεμβολίαστους τους πιάνει σοβαρά. Είναι λίγο διαφορετική από τη «Δέλτα», καθώς η «Δέλτα» έκανε περισσότερο πνευμονία, αλλά και η «Ομικρον» δημιουργεί αναπνευστική δυσκολία. Βάζουμε πολλούς που δεν έχουν κάνει εμβόλια σε μηχανήματα για υποστήριξη των πνευμόνων. Δεν έχουν ίδια παθολογία σε σχέση με τη «Δέλτα», αλλά παραμένουν σοβαρά. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δούλευα στη ΜΕΘ και 90 από τους 100 ασθενείς δεν είχαν κάνει εμβόλια. Το ίδιο διάστημα 122 ασθενείς μου που βλέπω στο ιατρείο κόλλησαν Covid-19. Ολοι το πάλεψαν σπίτι. Ολοι είχαν αρκετά αντισώματα από τα εμβόλια.
Θα έχουμε και άλλη πανδημία στο μέλλον;
Η φύση πάντα θα μας «πετάει» ιούς που μπορούν να μας καταστρέψουν. Ο SARS-CoV-2 είναι ο δεύτερος. Είχαμε τον SARS και μετά τον MERS. Οπως ετοιμαζόμαστε για σεισμό και φωτιά, έτσι πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για μια μελλοντική επόμενη πανδημία.
Πάμε για τέταρτη δόση ή δεν θα χρειαστούμε;
Εγώ πιστεύω ότι θα χρειαστούμε. Περιμένουμε τις έρευνες, για παράδειγμα το Ισραήλ, που έχει ξεκινήσει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, να δούμε πώς θα τους βοηθήσει. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι κάποιες χώρες να κάνουν παραπάνω δόσεις, γιατί σε μια πανδημία χρειάζεται όλος ο κόσμος να έχει πολλά εμβόλια. Ετσι μόνο μπορούμε να σταματήσουμε άλλες παραλλαγές, ενδεχομένως πιο σοβαρές. Πιστεύω, πάντως, ότι θα χρειαστούμε τέταρτο εμβόλιο. Πιθανόν να χρειαστούμε εμβόλια κάθε έξι με δώδεκα μήνες μαζί με όλα τα μέτρα που ξέρουμε για να ζήσουμε με τον ιό σαν να είναι κρύωμα. Εάν τον κρατήσουμε ως κρύωμα, νικήσαμε, αυτή είναι η νίκη.
Πηγή: E.T.gr