Τετάρτη 07.06.2023

Φρέντι Μπελέρης: Προφυλακιστέος και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης

Αύριο οι εκλογές στη Χειμάρρα – Ο Μπελέρης θα είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο – Οι πρώτες εικόνες από τη φυλακή

Tην απόφαση προφυλάκισης και για τον συνεργάτη του Φρέντι Μπελέρη, Παντελή Κοκαβέση, ανακοίνωσε το δικαστήριο Αυλώνας.

Ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τιράνων, μια μέρα πριν διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πριν από ένα χρόνο είχε προβεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Και οι δύο δικαιούνται να κάνουν έφεση σε πέντε μέρες από σήμερα και το εφετείο να αποφανθεί εντός δέκα ημερών. Μεσολαβούν, ωστόσο και άλλα δικαστικά διαδικαστικά.

Αύριο, ο κ. Μπελέρης θα είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί από τους υποστηρικτές του.

Οι πρώτες εικόνες από τις φυλακές 

Στις φυλακές των Τιράνων, όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 ημέρες, μεταφέρθηκε ο Φρέντι Μπελέρης μετά την απόφαση του δικαστηρίου που απόρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει.

beleris1
Λίγο πριν από τις εκλογές στη Χειμάρρα, αύριο, ο ομογενής βουλευτής Γρηγόρης Ντούλες μίλησε για απόφαση «υπαγορευμένη» από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

«Συνεχίζεται η κράτηση, στην ουσία η ομηρία», σημείωσε ενδεικτικά.

Παρόντες στα δικαστήρια, ήταν φίλοι και συγγενείς του Μπελέρη, καθώς και η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία.

Προκαλούν τα Τίρανα

Σε προκλητικό τόνο εξακολουθούν να κινούνται τα Τίρανα όσον αφορά στην προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Λίγες αφότου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μια σκανδαλώδη απόφαση, η επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας προέβη σε νέες δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα.

«Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας» το νέο προκλητικό μήνυμα της Ολτα Τσάκα.

Οι αναρτήσεις της Αλβανίδας ΥΠΕΞ:

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρης έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών»

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

Με σκληρή κριτική σχολίασε, νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας στην Αλβανία, να παραμείνει στην φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, « η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης».

Επιπλέον, όπως τονίζεται, μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Στο μεταξύ, το πρώτο του μήνυμα μέσα από τη φυλακή έστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος. Συνεργάτες του μιλώντας νωρίτερα στο Open ανέφεραν πως το μήνυμα που στέλνει ο προφυλακισμένος είναι: «Αύριο η ψήφος σας σώζει τον τόπο και τη Δημοκρατία».

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ