Πέμπτη 11.08.2022

Φωτιές: 8 περιοχές είναι στο «κόκκινο» την Πέμπτη – Προειδοποίηση από το meteo για ισχυρούς ανέμους

«Συναγερμό» για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα σήμανε το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Πέμπτη 14.07.2022 σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται ενίσχυση των Β/ΒΑ ανέμων σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Φωτιές: Οι 8 ζώνες που θα είναι σήμερα στο «κόκκινο»

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, για την Πέμπτη 14.07.2022 αναμένουμε:

Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Αργολίδα, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Ν. και Αν. Κρήτη.

χάρτης πυρκαγιάςχάρτης πυρκαγιάς

Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική. Υγρασία και σχετικά ενισχυμένους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Αρκαδίας.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

χάρτης πυρκαγιάςχάρτης πυρκαγιάς

 

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται για σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου:

Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε Κορινθία, Λακωνία, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο. Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και την Παρασκευή 15.07.2022, με περισσότερο έμφαση στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Εύβοιας.

Πηγή: ethnos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ