Παρασκευή 29.09.2023

Φορολόγηση μερισμάτων και ΕΝΦΙΑ σπρώχνουν «κάτω από το χάλι» το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως «εξαφάνισαν» οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος περί φορολόγησης των μερισμάτων και αύξησης του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσής του ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε αναρτήσει ένα πολυσέλιδο πρόγραμμα το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα τετρασέλιδο, γεμάτο συνθήματα, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που περιγράφουν ένα φορομπηχτικό σχέδιο.

Σήμερα μάλιστα επανήλθε στο ζήτημα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, λέγοντας ότι αυτή τη φορά θα επιβάλει φορολογία και στα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Τα τρία ερωτήματα για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ «έκρυψε» το πρόγραμμά του μετά τις δηλώσεις στελεχών του για αύξηση του ΕΝΦΙΑ και την φορολόγηση μερισμάτων, εξαπέλυσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης

Όπως αναφέρει σε νέα του ανάρτηση «μετά τη χθεσινή αποκάλυψη αυτού του «κρυφτού», στο ΠΑΣΟΚ επανέφεραν άρον – άρον το γενικόλογο πρόγραμμα -σε άσχετο σημείο της ιστοσελίδας-, βαφτίζοντάς το ως “κείμενα και σχόλια ανοιχτής διαβούλευσης” και κρύβοντάς το όσο πιο χαμηλά γίνεται στο πεδίο “θέσεις”».

Μετά την εξέλιξη αυτή ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ερωτά το ΠΑΣΟΚ:

  1. Υπήρχε άλλο πρόγραμμα πριν τις πρώτες εκλογές το οποίο αντικαταστάθηκε;
  2. Είναι το κείμενο της «διαβούλευσης» το τελικό πρόγραμμα ή ισχύει τελικά το τετρασέλιδο;
  3. Δεδομένου ότι οι εξαγγελίες του κ. Ανδρουλάκη που μπορούν να μετρηθούν -καθώς υπάρχουν και πολλές που είναι εντελώς ασαφείς και δεν μπορούν να κοστολογηθούν- κοστίζουν 12 δις τον χρόνο, να περιμένουμε και νέα«επικαιροποίηση» που θα μας ενημερώνει και για τα 12 δις έσοδα που θα τις χρηματοδοτήσουν;

Φόροι στα κέρδη των σούπερ μάρκετ

Στην ίδια επωδό σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων φαίνεται πως εμμένει το ΠΑΣΟΚ καθώς το πρωί της Πέμπτης ο Δημήτρης Μάντζος επανήλθε στο ζήτημα, λέγοντας αυτή τη φορά πως το κόμμα του επιθυμεί να επιβάλει φορολογία και στα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, ο κ. Μάντζος ρωτήθηκε τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Ακολούθησε ο χαρακτηριστικός διάλογος:

Δημήτρης Μάντζος: Eμείς είπαμε για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών

Δημοσιογράφος: Και των τραπεζών;

Δ. Μάντζος: Και των τραπεζών.

Δημοσιογράφος: Και σούπερ μάρκετ;

Δ. Μάντζος: Και των εταιρειών σε ολιγοπωλιακούς τομείς της αγοράς που έχουν κερδίσει ουρανοκατέβατα κέρδη.

Δημοσιογράφος: Αυτά τα  βγάλατε τώρα  όμως. Δεν τα ξέραμε πριν.

Δ. Μάντζος:Τι λέτε κ. Καμπουράκη;

Δημοσιογράφος: Για τα σούπερ-μάρκετ;

Δ. Μάντζος: Δεν έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να κάνουμε φορολόγηση των υπερκερδών όλων των εταιρειών που μέσα στην κρίση ακρίβειας και ενέργειας έχουν κερδίσει αμύθητα ποσά;

Fake news, χαράτσια και «πολυγλωσσία» για τη φορολογία

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα εικοσιτετράωρο δεν έχουν τέλος οι τοποθετήσεις στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδιά τους σε ό,τι άφορα τη φορολογική πολιτική τους, η οποία σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, θα φέρει – μεταξύ άλλων – αύξηση ΕΝΦΙΑ και φόρου γονικής κληρονομιάς, καθώς και αύξηση φόρων σε μερίσματα, επιχειρήσεις.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, προαναγγέλλοντας την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή. Συγκεκριμένα, ο κ. Παραστατίδης είπε: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».

Όταν ρωτήθηκε, αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί οι φόροι πρέπει να ενισχυθούν, για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι». «Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στο φόρο γονικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΈΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι, οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε.

Λίγο αργότερα ο Στέφανος Παραστατίδης επανήλθε στο συγκεκριμένο θέμα, με ανάρτησή του, αναφέροντας πως τα ΜΜΕ προχώρησαν στη γνωστή «μονταζιέρα», καθώς αυτός μίλησε για ενίσχυση άμεσων φόρων και όχι συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ.

Χθες ο υποψήφιος στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, είπε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης που βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι συζήτησης,  τόνισε ότι «όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία».

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η δήλωση της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Ελένης Χρονοπούλου, για αυξήσεις φόρων από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Η ίδια αργότερα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη δήλωσή της, υποστηρίζοντας πώς όσα είπε ήταν… σαρδάμ.

Ν. Χριστουδουλάκης: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά στα πολύ πλούσια στρώματα

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη φορολόγηση αφορά τα πολύ πλούσια στρώματα, για να έχουμε ήπια φορολογική μεταβολή και να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές πολιτικές» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος σύνταξης του προγράμματος του κόμματος, στον ΣΚΑΪ 100,3.

Δήλωσε μάλιστα ότι η ΝΔ πιάστηκε από ένα σαρδάμ για να χτίσει μια μυθολογία και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εστιάσει στην υπερφορολόγηση μεσαίων στρωμάτων.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλώντας στο Action 24 ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει το όριο του αφορολόγητου στις γονικές παροχές στο μισό.

Π. Χρηστίδης: Να μειωθεί στα 400.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές, από τα 800.000 ευρώ στα 400.000 ευρώ, θέλει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του έτερου υποψηφίου βουλευτή με το ίδιο κόμμα, Στέφανου Παραστατίδη, ο οποίος υπερασπίστηκε τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και την περαιτέρω επιβάρυνση των φορολογουμένων μέσα από την αύξηση των άμεσων φόρων, όπως της γονικής κληρονομιάς.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM» ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «το αφορολόγητο όριο των 800 χιλιάδων ευρώ ευνοεί πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι είναι προνομιούχοι και πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι στις 400 χιλιάδες ευρώ», ενώ στηλίτευσε το γεγονός που η ΝΔ αύξησε το όριο αυτό από τα 150.000 ευρώ στα 800.000 λέγοντας ότι «η μέση ελληνική οικογένεια δεν είναι μια οικογένεια που έχει αντικειμενική ακίνητη περιουσία 1.600.000 ευρώ…».

Για την φορολόγηση των εταιρειών συντάχθηκε με τις δηλώσεις τόσο της Ελένης Χρονοπούλου, όσο και του Παναγιώτη Δουδωνή, που εμφανίστηκαν υπέρ της αύξησης των φόρων. «Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα ως υπερκέρδος είναι το ποσό το οποίο υπερβαίνει τα λογικά κέρδη τα οποία είχαν οι επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των ειδικών συνθηκών», ανέφερε, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «πουθενά στο πρόγραμμά μας δεν περιλαμβάνεται ζήτημα αύξησης του ΕΝΦΙΑ. Εμείς θέλουμε προοδευτικά να μειώνεται ο φόρος αυτός κυρίως προς όφελος των μη προνομιούχων, των ανθρώπων που έχουν μικρότερες περιουσίες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος επέμεινε στα περί κλιμακωτής φορολόγησης των μερισμάτων, σημειώνοντας: «Το μέρισμα δεν συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα».

Αναδίπλωση Ανδρουλάκη: Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρει πουθενά αύξηση του ΕΝΦΙΑ

«Το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ακριβώς το αντίθετο. Έχει ψηφίσει τρεις φορές τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθώντας να κατευνάσει την αναταραχή που έχουν προκαλέσει στον προεκλογικό διάλογο οι υπέρ των φόρων τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος του.

«Θέση μας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ευάλωτους Έλληνες και τη μεσαία τάξη, η προοδευτική μείωση των φόρων γενικότερα», πρόσθεσε από τη Χίο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και εξήγησε:

«Γιατί έχουμε αυτή τη θέση; Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν μεγάλες ανισότητες. Δεν μπορεί να μην το βλέπει ο κ. Μητσοτάκης, όταν -σύμφωνα τον ΟΟΣΑ – τα νοικοκυριά της χώρας μας είναι τρίτα από το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγοραστική δύναμη. Όταν τα 2/3 των φόρων είναι έμμεσοι άδικοι φόροι που χτυπούν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Συγχρόνως 150 εισηγμένες εταιρείες – μεγάλες εταιρείες – έχουν τριπλασιάσει τα κέρδη τους. Αυτό δείχνει ότι οι φορολογικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίζονται τους λίγους και ισχυρούς και όχι τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Έχουμε άλλη αντίληψη και καλώς άνοιξε αυτή η συζήτηση».

Επιμένει στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών η Π. Τσαπανίδου

Χωρίς καμία προσπάθεια αναδίπλωσης η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου επανήλθε με νέα δήλωσή της στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε ότι αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρώπη ενώ αντίθετα, όπως σημειώνει στη δήλωσή της, «στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προανήγγειλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στις πρώτες 50 ημέρες, αν ο λαός τον επιλέξει στις εκλογές του Ιουνίου, θα προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χωρίς να διαψεύδει την παρατήρηση του παριστάμενου Άκη Σκέρτσο ότι ένα τέτοιο μέτρο θα σημαίνει φορολόγηση 3,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Ούτε ναι ούτε όχι» σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει τις γονικές παροχές

Να εξηγήσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας επιχείρησε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μιλώντας στο MEGA, η κυρία Νοτοπούλου είπε ότι τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια, διυλιστήρια, όπως εξήγησε) ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την κυρία Νοτοπούλου, αν γίνει κυβέρνηση, θα φορολογήσει το 90% των υπερκερδών αυτών, ποσό που ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για άλλα φορολογικά μέτρα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε μάλλον… διστακτική, παραπέμποντας στο αναρτημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας και λέγοντας ότι δεν υπάρχει «κρυφή ατζέντα». Ο Νίκος Ευαγγελάτος επέμεινε, ρωτώντας εάν θα υπάρξουν φορολογικά μέτρα στις γονικές παροχές και ζητώντας απάντηση «με ένα ναι ή ένα όχι».

«Δεν θα σας πω ούτε ναι ούτε όχι» είπε η κυρία Νοτοπούλου, αποφεύγοντας να δώσει σαφή απάντηση -γεγονός που κάποιοι σχολίασαν και στο Twitter.

ΝΔ: Το ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ και στον διαγωνισμό fake news

«Σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σκέρτσος αποδόμησε 10 fake news της αντιπολίτευσης. Λίγες ώρες μετά, ο κ. Μάντζος, αποφάσισε να προσθέσει ένα ακόμα επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της επικίνδυνης άγνοιας και της προχειρότητας που διακατέχει το ΠΑΣΟΚ. Ενημερώνουμε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ για κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει, ειδικά αν θέλει να παριστάνει τη “σοβαρή” αντιπολίτευση!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Στις 30/12/2022 το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 373,54 εκ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά 90% από την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή υπολογίστηκε από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022. Για του λόγου το αληθές, το ποσό αυτό περιλαμβάνεται ως εισπραχθέν έσοδο για το 2022 στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας 2023-2026 που έχει καταθέσει η χώρα μας στην ΕΕ, στη σελ. 20, γραμμή 12 υπό τον τίτλο «price cap mechanism and levy on electricity producers windfall profits» (επισυνάπτεται το σχετικό αρχείο). Λυπούμαστε πραγματικά που μετά τον διαγωνισμό νέων φόρων, το ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ και στον διαγωνισμό fake news!».

«Όσο για την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να τιμωρήσει τους νέους και τις νέες Ελληνίδες με φορολόγηση των γονικών παροχών, επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ατελέσφορο μέτρο που φρενάρει την αναδιανομή πόρων και ευκαιριών προς τη νέα γενιά αντί να τη διευκολύνει, όπως νομίζουν στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μιλάμε για έναν φόρο που απέδιδε μόλις 26 εκ. ευρώ ετησίως στο δημόσιο ταμείο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε ως σημαντικό αντικίνητρο στις μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεών σε χρήμα προς τους νέους στο ξεκίνημα της ζωής τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ