Αύξηση της συμμετοχής των νέων στις φοιτητικές εκλογές καταγράφεται στα εκλογικά αποτελέσματα. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασία» (ΠΚΣ), της φοιτητικής παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ανά φοιτητικό σύλλογο, ανά ίδρυμα όπως υπογράφονται από τις εφορευτικές επιτροπές σε κάθε Σύλλογο και τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά.

Με βάση την ΠΚΣ, τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα σε 16 φοιτητικούς συλλόγους από 272 είναι τα εξής:

Στον παραπάνω πίνακα αποτυπώνονται τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στους Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας έτσι όπως υπογράφονται από τις εφορευτικές επιτροπές. Οι παρατάξεις, καταγράφονται με σειρά: η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΠΑΣΠ, η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ που συγκεντρώνει τα σχήματα που στηρίζονται από το ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ, η ΕΑΑΚ που συγκεντρώνει σχήματα που στηρίζονται από το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις, το Δίκτυο που αποτελεί την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (μετονομασία του BLOCO) και τέλος στα «Λοιπά» καταγράφονται διάφορες παρατάξεις ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εκλογές.

Η ανακοίνωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

Σε ανακοίνωσή της λίγο μετά τις 12:00 το βράδυ και, ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις φοιτητικές εκλογές 2023, η ΔΑΠ κάνει λόγο για νοθεία από μέρος της ΠΚΣ στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, μιλώντας για «νίκη της ΔΑΠ στις κάλπες».

Αναλυτικά η πρώτη ανακοίνωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ μετά την καταμέτρηση:

«Με καταμετρημένες 89 κάλπες, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βρίσκεται πολύ κοντά στην 36η συνεχόμενη νίκη της. Συγκεκριμένα, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η παράταξή μας λαμβάνει ποσοστό 48.1% έναντι 28.56% της Πανσπουδαστικής και 4.15% της ΠΑΣΠ. Το Bloco, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται πολύ χαμηλά, σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 2%.

Ωστόσο, η Πανσπουδαστική επιμένει στην πρακτική των νοθειών και της πλαστογραφίας.

Συγκεκριμένα:

Δύο φορές την τελευταία ώρα η Πανσπουδαστική έχει αλλάξει τον αριθμό των συλλόγων που αναγνωρίζει. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν προσβολή προς τη Δημοκρατία και τη νοημοσύνη των φοιτητών.

Η Πανσπουδαστική επιμένει να αναγνωρίζει την κάλπη – φάντασμα που έστησε μόνη της πριν από μια εβδομάδα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη – και στην οποία δεν πάτησε κανείς. Γιατί το έκανε; Γιατί έβλεπε να έρχεται η σημερινή τεράστια προσέλευση, που θα δώσει μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς προσπαθούν με μαγειρέματα που θα ντρεπόταν και ο Στάλιν να μετρήσουν μόνοι τους τις ψήφους. Φοβούνται κάτι άλλο εκτός από τη βούληση των φοιτητών;

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανέναν σύλλογο που δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές νομιμότητας και διαφάνειας. Το ότι τα φερέφωνα του Κουτσούμπα δεν ντρέπονται δεν σημαίνει ότι θα επιβάλουν τη φασιστική τους αντίληψη στη φοιτητική κοινότητα.

Τα αποτελέσματα θα αναρτώνται ανά φοιτητικό σύλλογο στην ιστοσελίδα dap.gr/ekloges/2023/ σε πραγματικό χρόνο, μόλις δημοσιεύονται από τις κατά τόπους ΚΕΦΕ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα αναγνωρίσει όλα τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από δημοκρατική διαδικασία των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων».

Πηγή: cnn.gr