Δευτέρα 06.12.2021

«Φιλί ζωής» στην κυβέρνηση Ζάεφ μετά την αποτυχία της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσει 61 βουλευτές για την πρόταση μομφής

Αποτυχία της αντιπολίτευσης να ξεκινήσει τη διαδικασία πρότασης δυσπιστίας λόγω έλλειψης απαρτίας – Καθοριστικός ο ρόλος βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA»

«Φιλί ζωής» πήρε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια μετά την αποτυχία της αντιπολίτευσης, υπό το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, να συγκεντρώσει 61 βουλευτές και να προχωρήσει στη διαδικασία πρότασης δυσπιστίας, με στόχο την ανατροπή της.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε και επίσημα τη λήξη της συνεδρίασης, που ουσιαστικά ουδέποτε ξεκίνησε απουσία απαρτίας της αντιπολίτευσης. Ο Τζαφέρι ενημέρωσε το σώμα πως σύμφωνα με τον κανονισμό η κυβέρνηση δεν έλαβε ψήφο δυσπιστίας, οπότε συνεχίζει κανονικά την άσκηση των καθηκόντων της. Στην αίθουσα παρόντες ήταν μόνο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και μέλη της κυβέρνησης του και όχι βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω Covid-19, προσήλθαν στη συνεδρίαση με ειδικές στολές, αλλά αποχωρήσαν αργά το απόγευμα.

Η διαδικασία της συζήτησης πρότασης δυσπιστίας δεν ξεκίνησε καν αφού δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός 61 βουλευτών, μια και είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα βουλευτές της κυβέρνησης αλλά και ο βουλευτής του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA» Καστριότ Ρετζέπι, να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή για πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ.

Ο Ρετζέπι όπως ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα, έλαβε την απόφαση αυτή προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η ευρωατλαντική ολοκλήρωση της χώρας. Το γεγονός πως ο βουλευτής παρέμενε άφαντος όλη τη μέρα, οδήγησε σε στελέχη της αντιπολίτευσης να μιλούν ακόμη και για … απαγωγή του. Ωστόσο με νεότερη τοποθέτησή του ο Ρετζέπι αργά το απόγευμα, επανέλαβε την αρχική του θέση οδηγώντας σε αποτυχία το σχέδιο της αντιπολίτευσης για πτώση της σημερινής κυβέρνησης. «Δέχομαι κάποιες απειλές, αλλά αφού τελειώσει θα εμφανιστώ μπροστά στα ΜΜΕ. Ας δεσμευτούμε όλοι για το καλό του κράτους, του λαού και της δημοκρατίας, όλων των Αλβανών, των «Μακεδόνων» και όλων των άλλων που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία. Τα λέμε σύντομα.  Ευχαριστώ» κατέληξε ο Ρετζέπι, τονίζοντας πως στόχος του είναι η προώθηση των συμφερόντων της χώρας και της ευρωατλαντικής προοπτικής της. Εκτιμάται πως ο βουλευτής θα προσχωρήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθόδους που παραπέμπουν σε υπόκοσμο, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SDSM του Ζάεφ, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Τζοβαν Μίτρεβσκι, εμφανίστηκε αισιόδοξη πως τις επόμενες μέρες η κυβερνητική πλειοψηφία θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ