Τετάρτη 01.12.2021

Φαινόμενα αισχροκέρδειας και απάτης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής στην παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων δεν αύξησε μόνο τα περιστατικά «γυρισμένων χιλιόμετρων», αλλά επηρέασε και τις τιμές εισαγόμενων μεταχειρισμένων που φτάνουν πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Με καπέλο στην τιμή αγοράζουν πλέον εισαγόμενα μεταχειρισμένα οι ενδιαφερόμενοι, με φόντο τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παραγωγή των καινούργιων αυτοκινήτων. Έτσι, λόγω της αυξημένης ζήτησης το κόστος απόκτησης ενός εισαγόμενου εκτοξεύτηκε και μάλιστα, στις περιπτώσεις σχετικά νέων οχημάτων, οι τιμές προσεγγίζουν τους τιμοκαταλόγους των αντιπροσωπειών.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το κόστος εισαγωγής μεταχειρισμένου φτάνει σε επίπεδα αισχροκέρδειας, χωρίς ο καταναλωτής να γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση του αυτοκινήτου που αγοράζει.

Πώς την πάτησαν αγοραστές με εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Πληροφορίες μας από το 2ο Τελωνείο του Πειραιά, όπου ταξινομείται ένα μεγάλο ποσοστό εισαγόμενων μεταχειρισμένων, κάνουν λόγο πως πρόσφατη εσωτερική έρευνα έδειξε παρατυπίες με μη καταβολή ΦΠΑ και «λάθη» στις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και στους εξοπλισμούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου το αυτοκίνητο εισάγεται στο όνομα του υποψήφιου αγοραστή, η οποιαδήποτε παρανομία προκύψει μετά από κάποιον έλεγχο βαραίνει τον ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο έχουν υπάρξει περιστατικά που καταναλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρόστιμα ή υπέρογκες χρεώσεις χωρίς να το γνωρίζουν.

Συνεπώς, αν πρόκειται να καταφύγετε στην αγορά εισαγόμενου είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να ελέγξει πλήρως τη νομιμότητα των εγγράφων και κατά πόσο τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, προέχει και ο εξονυχιστικός έλεγχος του αυτοκινήτου σε κάποιο σημείο του εξουσιοδοτημένου δικτύου, ώστε να είσαστε σίγουροι για την κατάστασή του και τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: carandmotor.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ