Το ποσοστό αυτό, όμως, είναι αρκετό για να «κρύψει» την υψηλή αρτηριακή πίεση, να ξεκινήσετε ένα φάρμακο που στην πραγματικότητα δε χρειάζεται ή να οδηγήσει το γιατρό στην λανθασμένη αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε.
Ευτυχώς, υπάρχουν φορείς που προσφέρουν συγκεκριμένες οδηγίες σωστής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης: Πιο αναλυτικά:
- Μην πίνετε καφεΐνούχα ροφήματα και μην καπνίζετε 30 λεπτά πριν την εξέταση.
- Καθίστε ήρεμα για πέντε λεπτά πριν την έναρξη της μέτρησης.
- Κατά τη διάρκεια της μέτρησης, καθίστε με τα πόδια στο πάτωμα και τον βραχίονα να στηρίζεται, έτσι ώστε ο αγκώνας σας να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς.
- Το φουσκωτό μέρος της μανσέτας πρέπει να καλύπτει πλήρως το 80% του άνω βραχίονα και η μανσέτα πρέπει να τοποθετείται σε γυμνό δέρμα και όχι πάνω από ρούχα.
- Μην μιλάτε κατά τη διάρκεια της μέτρησης.
- Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση δύο φορές, με σύντομη απόσταση μεταξύ τους. Αν οι μετρήσεις είναι διαφορετικές κατά πέντε μονάδες ή περισσότερο, επαναλάβετε και τρίτη φορά.
Υπάρχουν, όμως, και φορές που αυτοί οι κανόνες «σπάνε». Αν, λοιπόν, κάποια στιγμή αισθανθείτε αδυναμία μόλις ξυπνήσετε το πρωί ή όταν σηκωθείτε απότομα, καλό θα είναι να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση καθιστοί και έπειτα σε όρθια θέση για να διαπιστώσετε αν μειώνεται από τη μία στάση στην άλλη.
Επειδή η αρτηριακή πίεση αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο γιατρός σπάνια θα διαγνώσει υπέρταση με βάση μία και μόνο μέτρηση. Αντιθέτως, θα επιβεβαιώσει τις μετρήσεις σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες. Η εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι όταν η πρώτη μέτρηση είναι 180/110 mm Hj ή περισσότερο, περίπτωση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Καλό θα είναι, επίσης, να μετρήσετε τουλάχιστον μία φορά την αρτηριακή σας πίεση και στα δύο χέρια, καθώς η μέτρηση στο ένα (συνήθως το δεξί) μπορεί να είναι υψηλότερη από ό,τι στο άλλο. Οι θεραπευτικές αποφάσεις στην περίπτωση αυτή πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με την υψηλότερη τιμή.