Τρίτη 21.09.2021

Εξι απαντήσεις γιατί «το έβαλε στα πόδια» ο στρατός του Αφγανιστάν

Στο διάγγελμά του για το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν επέμενε στην απόφασή του να προχωρήσει στην αποχώρηση μετά από δύο δεκαετίες μάχιμης ως και υποστηρικτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην κεντροασιατική χώρα, αλλά ήταν και έντονα επικριτικός για την απαράδεκτη τροπή σε φυγή των επί χρόνια εκπαιδευμένων αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΑ) ως και των δυνάμεων ασφαλείας (ΑΝP) από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη στο Νότιο Βιετνάμ την περίοδο 1960-1974, αφού οι τότε δυνάμεις της Σαϊγκόν αντιστάθηκαν στους Βιετκόνγκ, ως και στις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ (είχαν εκπαιδευτεί κανονικά επί καθεστώτων Ντιέμ και Θιέου). Επίσης, παρά τις διαφορές που έχουν με τους Αμερικανούς, οι Ειδικές Δυνάμεις του Ιράκ (που εκπαιδεύονται από Αμερικανούς επί χρόνια) συμμετείχαν και συμμετέχουν κανονικά σε αντιτρομοκρατικές αποστολές στη Μεσοποταμία.

  1. Από τα λάθη των Αμερικανών στο Αφγανιστάν ήταν ότι προσπαθούσαν να συστήσουν στρατό «για μία χώρα που δεν υπάρχει». Γεωγραφικά ασφαλώς υπάρχει, αλλά δεν υφίσταται ισχυρή, σταθερή και βαθιά ενσωματωμένη αφγανική συνείδηση, ως και κεντρική κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία. Διαφορετικά σκέφτονται οι Αφγανοί της Βόρειας Συμμαχίας (Ουζμπέκοι – Τατζίκοι κ.ά.) συγκριτικά με τους Παστού του Νοτίου και Ανατολικού Αφγανιστάν. Ακόμα και μέσα στη Βόρεια Συμμαχία οι διαφορές μεταξύ Τατζίκων και Ουζμπέκων είναι εμφανέστατες. Αρα ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα να ομογενοποιήσεις ένα τέτοιο συνονθύλευμα τάσεων, πολιτικών αποχρώσεων κ.λπ.
  1. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ εκπαίδευαν επί χρόνια έναν στρατό που δεν ανταποκρινόταν στη γεωμορφολογική, χαρτογραφική, αναπτυξιακή αφγανική πραγματικότητα και διαχρονική αντιμετώπιση ξένων ή εγχώριων δυνάμεων. Ο λεγόμενος αφγανικός εθνικός στρατός/ΑΝΑ δεν μπορούσε να εμπεδώσει και αφομοιώσει τις αμερικανικές τακτικές και επιχειρησιακές σκέψεις. Οι Αμερικανοί κινούνταν πάνω σε εγχειρίδια που θα χρησιμοποιούνταν για έναν εξελιγμένο δυτικού τύπου στρατό. Μετά το 2006, που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να υποστηρίξουν έναν τέτοιο σκελετό στρατού και αεροπορίας, ο αφγανικός στρατός κινούνταν σε τελείως αχαρτογράφητα νερά.
  1. Ο ΑΝΑ δεν είχε ποτέ ηθικό και δεν μπορούσε συνολικά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός πολύχρονου πολέμου απέναντι στους Ταλιμπάν, που ήταν πιο προσηλωμένοι στους αντικειμενικούς τους στόχους.
  1. Η διαφθορά σε ΑΝΑ-ΑΝP ήταν τεράστια. Λάμβαναν μεγάλα ποσά (οι περίπου 200.000) για να υπηρετήσουν ως μόνιμα στελέχη και αυτοί εξαφανίζονταν, χρησιμοποιώντας τα χρήματα (μισθοί) για άλλους σκοπούς.
  1. Ο ΑΝΑ χαρακτηριζόταν από τοπικο-περιφερειακή διάσταση. Δεν υπήρχε περίπτωση Χατζάρος της επαρχίας Χεράτ/Δυτικό Αφγανιστάν να μετατεθεί ή να πάει και να πολεμήσει στο Κανταχάρ στο Νότιο Αφγανιστάν. Και αντίστροφα.
  1. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πέσει σε χρόνο-ρεκόρ η Καμπούλ, αφού οι γειτονικές επαρχίες Γκαζνί, Λογκάρ, Λαγκμάν και Πάκτια παραδόθηκαν αμαχητί. Είχαν εξαφανιστεί όλα τα στελέχη του αφγανικού στρατού και δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αμερικανικής προέλευσης ελικόπτερα κατά των Ταλιμπάν που έδρευαν στις αεροπορικές βάσεις του Γκαζνί και της Λογκάρ.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ