Δευτέρα 02.10.2023

Εξαγγελίες Μητσοτάκη: Ο Πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται το φιάσκο του «επιτελικού κράτους»

Μετά από πολυήμερα σιωπή, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη με τον Πρόεδρο της UEFA και ιδιοκτήτες ΠΑΕ παριστάνοντας ότι ανέλαβε μόλις χθες τη διακυβέρνηση. Επιβεβαίωσε, δυστυχώς, τη συνήθη πρακτική είτε να ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται είτε να γίνονται εξαγγελίες που είναι αβέβαιο κατά πόσο είναι εφαρμόσιμες. Εξάλλου, αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, προβλέπονταν ήδη στο νομοθετικό πλαίσιο που προέκυψε μετά τον θάνατο του Άλκη Καμπανού. Ενάμιση χρόνο μετά συζητάμε δυστυχώς τα ίδια. Πρόκειται για μια ακόμη ομολογία αποτυχίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αποδώσει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη την πολιτική ευθύνη που τον βαραίνει, προσφέροντας του πλήρη κάλυψη. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ο Υπουργός είναι σχετικά νέος στα καθήκοντά του. Δεν υπάρχει η δικαιολογία «δεν γνώριζα». Έπρεπε να πάρει την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι αν και ενήμεροι, παρακολουθούσαν με σταυρωμένα τα χέρια την εκστρατεία ακροδεξιών χούλιγκαν από μία άλλη χώρα στην Ελλάδα που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Ούτε και σήμερα φάνηκε να αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης το φιάσκο του «επιτελικού κράτους», αλλά και ότι τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα κατά καιρούς θύματα ή οι τραυματίες στα «ραντεβού του θανάτου» υπερβαίνουν τα όρια της οπαδικής βίας και συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας. Πρέπει με ευθύνη των ΠΑΕ και της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρξει ισόβιος αποκλεισμός εισόδου στα ελληνικά γήπεδα όσων εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια εντός ή εκτός αθλητικών χώρων.

 

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Οπαδική βία: Μια ακόμη ομολογία αποτυχίας από την κυβέρνηση
Η αποτυχία της κυβέρνησης να αποτρέψει τα βίαια γεγονότα και το έγκλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι δεδομένη και υπάρχουν προφανώς πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες. Ζούμε δυστυχώς ένα déjà vu, εάν ανατρέξει κανείς στο 2022 και όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει όσα έπρεπε και σήμερα ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μία συνάντηση, όπως φάνηκε, με επικοινωνιακούς όρους με τον Πρόεδρο της UEFA και ιδιοκτήτες ΠΑΕ, χωρίς όμως να κληθούν και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο, όπως η Super League, καθώς και οι υπόλοιπες ομάδες. Η βία είναι βέβαια ένα διαχρονικό φαινόμενο. Πρέπει όμως να κάνουμε περισσότερα στο επίπεδο της πρόληψης και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην καταστολή. Υπάρχει πλαίσιο, υπάρχουν ποινές και οι ιθύνοντες γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Το κλείσιμο των συνδέσμων, όπως έχει ξαναγίνει δεν αρκεί, πάλι θα δημιουργήσουν ενώσεις πολιτών ή κι αν τους αποκλείσουμε από το γήπεδο, θα μεταφέρουν τη βία εκτός γηπέδων. Δεν ισχύει το ”πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”, κλείνουμε τους συνδέσμους άρα τελειώνει και αυτόματα η οπαδική βία. Η βία είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο στην κοινωνία, έχει πολλές αιτίες τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε στο βάθος τους.

Περισσότερα ΕΔΩ

Κασιδιάρης: Αδιανόητη η κυβερνητική αδιαφορία και αδράνεια
Είναι αδιανόητο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παρακολουθεί αμέτοχη καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση να συνιστούν συνδυασμό δημοτικών εκλογών και ο επικεφαλής τους να κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο της Αθήνας, διατυμπανίζοντάς το μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, δεν πήρε το μάθημά της από την αδικαιολόγητη καθυστέρησή της στην απαγόρευση συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές πολιτικού κόμματος που υποκρύπτει εγκληματική οργάνωση επί τρία χρόνια και παρά τις πρωτοβουλίες της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες έρμαιο στα χέρια καταδικασμένων εγκληματιών. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε με συνέπεια, άτεγκτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στους νεοναζί εγκληματίες απαιτεί και θα επιδιώξει άμεσα τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα αποκλείει από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδυασμούς των οποίων η ηγεσία ασκείται από πρόσωπα, που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ