Παρασκευή 12.04.2024

Ευρωεκλογές στο Βόρ. Αιγαίο στα «Απογεύματα της Ευρώπης»

«Αναγκαιότητα, αλλά κι ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση είναι η ενίσχυση της θεσμικής και πολιτικής συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό σύστημα λήψης αποφάσεων» ήταν το κεντρικό μήνυμα του απογεύματος της Ευρώπης στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι και μίλησαν η Δήμαρχος Λήμνου κα Ελεονώρα Γεώργα και ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ.
Η διαδικτυακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet CitiEuro, το Εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Europe Direct Βορείου Αιγαίου.
«Οικοδεσπότης» ήταν ο καθ. Πάνος Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Δ/ντης του Εργαστηρίου.
Η συζήτηση είχε ως αφετηρία τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και την σχέση του Βορείου Αιγαίου, των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των νησιωτικών κοινωνιών. Σύντομα εξαπλώθηκε σε πεδία προβληματισμού αναφορικά με τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, αλλά και για το ρόλο του ευρωπαϊκού συστήματος λήψης αποφάσεων σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες και ακολουθούμενες νησιωτικές πολιτικές.
Η ενδιαφέρουσα συζήτηση έφερε την Ευρώπη και τους θεσμούς της πιο κοντά στα απομακρυσμένα νησιά των ανατολικών συνόρων μας και διάνοιξε σκέψεις και προτροπές για να συνεχιστούν οι δράσεις του Europe Direct τόσο στις Οινούσσες, όσο και στο βουλευτήριο της Πολιόχνης στη Λήμνο.
Η διαδικτυακή συνάντηση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: https://www.youtube.com/watch?v=IG89EAzshEI

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ