Κυριακή 26.06.2022

Ευλογιά των πιθήκων: Αντέχει έως και χρόνια σε μολυσμένα αντικείμενα – Πώς πρέπει να γίνεται η απολύμανση

Παρόλο που οι επιστήμονες είναι προς το παρόν καθησυχαστικοί για την ευλογιά των πιθήκων και την πιθανότητα ευρείας μετάδοσής της, πρόκειται για έναν ιό που προβληματίζει έχοντας χαρακτηριστικά τα οποία έχουν θέσει σε εγρήγορση τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές.

 

Ενα χαρακτηριστικό του, κοινό για τους poxviruses, είναι η εξαιρετικά μεγάλη αντοχή του σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, αυξημένη θερμοκρασία και pH.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, έχει ως αποτέλεσμα υλικά από μολυσμένους ασθενείς ή μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα) να παραμένουν μολυσματικά για μήνες έως και … χρόνια.

Παρά τα χαρακτηριστικά αυτά, ωστόσο, οι poxviruses είναι ευαίσθητοι στα κοινά απολυμαντικά, αν και μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε οργανικά απολυμαντικά από άλλους ιούς λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς τους σε λιπίδια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, που επικαλείται το Public Health England, ο καθαρισμός του δωματίου όπου διέμενε κρούσμα θα πρέπει να γίνεται χωρίς να αναδύεται σκόνη ή να σχηματίζονται αερολύματα με προϊόντα καθαρισμού του εμπορίου. Μετά τον καθαρισμό απαιτείται απολύμανση των επιφανειών με τη χρήση 0,1 % υποχλωριώδους νατρίου (NaClO) (αραίωση 1:50 εάν χρησιμοποιείται οικιακή χλωρίνη, συνήθως σε αρχική συγκέντρωση 5%).

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (π.χ. πόμολα) και στις τουαλέτες. Μολυσμένα ρούχα και λευκά είδη πρέπει να συλλέγονται και να πλένονται στους 60°C. Χαλιά, κουρτίνες και άλλα έπιπλα που καλύπτονται με ύφασμα μπορούν να καθαρισθούν με ατμό.

Ευλογιά των πιθήκων – ΠΟΥ: Περίπου 200 κρούσματα σε πάνω από 20 χώρες – Πρώτη μόλυνση στη Λατινική Αμερική

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, συστήνεται χρήση εξοπλισμού καθαρισμού μιας χρήσης (π.χ. πετσέτες). Εάν δεν είναι διαθέσιμος εξοπλισμός καθαρισμού μιας χρήσης, το υλικό καθαρισμού (πανί, σφουγγάρι κ.λπ.) θα πρέπει να τοποθετείται σε απολυμαντικό διάλυμα, αποτελεσματικό έναντι ιών, ή σε 0,1% υποχλωριώδες νάτριο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, το υλικό θα πρέπει να απορρίπτεται.

Οι γάζες ή άλλο υλικό εμποτισμένο με υλικό από δερματική βλάβη από το κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτίμηση σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης ως μολυσματικό υλικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν πλησιάσει σχεδόν τα 300 παγκοσμίως, εκτός της Αφρικής όπου η νόσος ενδημεί. Συνολικά 19 χώρες, όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν εμφανίζεται συχνά, κυρίως στην Ευρώπη, έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα. Εκτός από τις 11 χώρες της Αφρικής, τρεις χώρες συγκεντρώνουν επί του παρόντος τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα: το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν ασυνήθιστα κρούσματα στις αρχές Μαΐου, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ