Παρασκευή 29.03.2024

Εύα Σίσκου: Ποια είναι η 11χρονη Ελληνίδα… Κασπάροφ

Για τη μεγάλη αυτή επιτυχία της Ευαγγελίας γράψαμε αρκετά, αλλά σήμερα θα δούμε τι μας είπαν τρεις άνθρωποι που τη στήριξαν και τη στηρίζουν στην εντυπωσιακή της διαδρομή στο σκάκι, που έχει πολλές άλλες επιτυχίες, όπως την 3η θέση που κατέκτησε πριν από λίγους μήνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των κοριτσιών μέχρι 10 ετών.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

«Αρχισε το σκάκι από τα προνήπια!»

Η Μαριάννα Μαυρίδου εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια ως μοντεσσοριανή παιδαγωγός. Εχοντας η ίδια μια ιδιαίτερη αγάπη για το σκάκι, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να διακριθούν σε πολλές δραστηριότητες, μία εκ των οποίων είναι και το άθλημα του σκακιού. Μας λέει πως η Εύα Σίσκου γνώρισε πρώτη φορά το σκάκι σε ηλικία 4 ετών στη Μοντεσσοριανή Σχολή Ζαφρανά. Το ενδιαφέρον της αναδύθηκε αφού είχε προηγηθεί η έκθεση του παιδιού σε πολλαπλά ερεθίσματα που δέχτηκε κατά τη χρήση του μοντεσσοριανού υλικού, που αφορά στην ανάπτυξη της λογικομαθηματικής σκέψης. Θυμάται πως η Εύα Σίσκου πήρε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα το 2012 και την 1η θέση στα Σχολικά Πρωταθλήματα του Ν. Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά. Η Μ. Μαυρίδου άρχισε να παίζει σκάκι με την Εύα όσο ήταν μαθήτρια στο τμήμα των προνηπίων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιαίτερη κλίση της. Από πολύ νωρίς φάνηκε ότι η Εύα θα είχε μια εξαιρετική πορεία, καθώς ήταν εντυπωσιακό ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε την ικανότητα να οργανώνει τα πιόνια με κατεύθυνση προς το κέντρο της σκακιέρας με κινήσεις που απαιτούν ιδιαίτερη χωροταξική νοημοσύνη. Πιστεύει πως θα συνεχίσει να έχει μια εξαιρετική πορεία, καθώς διαθέτει ένα δυναμικό που ενισχύεται από το υποστηρικτικό οικογενειακό της περιβάλλον, τους δασκάλους της και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Μας επισήμανε πως οι επιτυχίες της, εκτός από την ενίσχυση της αυταξίας, λειτουργούν ως κίνητρο για τα παιδιά της ηλικίας της και όχι μόνο, αφού το γεγονός της παγκόσμιας διάκρισής της δεν επηρέασε την προσωπικότητά της και τις κοινωνικές της δεξιότητες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΤΗΣ

«Είναι πολύ μεγάλο σκακιστικό ταλέντο»

Ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Κουσκούτης είναι 23 ετών και σπουδάζει στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παίζει σκάκι από 5 ετών και έχει αγωνιστεί για 10 χρόνια στον ΣΜΣ Ελευσίνας, 5 χρόνια στον Φυσιολάτρη Νίκαιας και από το 2021 στον ΑΜΟ Γαλαξίας Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο έναν χρόνο κάνει ιδιαίτερα μαθήματα με την Εύα, με την οποία είναι και συμπαίκτες στον ΑΜΟ Γαλαξίας. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θέλει να της μαθαίνει καινούργια πράγματα κάθε φορά, να λύνει απορίες της και να βελτιώνεται σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού της για να ανεβαίνει το επίπεδό της. Κατά τη διάρκεια των τουρνουά, κάνουν πριν από κάθε παρτίδα τις λεγόμενες προετοιμασίες, δηλαδή συζητούν με την Εύα με ποιους τρόπους χρησιμοποιεί τα κομμάτια του συνήθως στις πρώτες κινήσεις ο αντίπαλος (δηλαδή ποια ανοίγματα,  όπως αποκαλούνται, χρησιμοποιεί) και προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα ξεκινήσει η παρτίδα, ώστε να καταφέρει να αποκτήσει μια θέση στην οποία θα ξέρει τι σχέδια υπάρχουν και θα νιώθει άνετα σε αυτήν. Μια καλή προετοιμασία αυξάνει τις πιθανότητες κάθε σκακιστή για ένα καλό αποτέλεσμα στην εξέλιξη της παρτίδας και αυτό προσπαθεί κάθε φορά να κάνει με την Εύα. Κατά τη γνώμη του, η Εύα έχει μεγάλο σκακιστικό ταλέντο, το οποίο το καλλιεργεί συνεχώς και προσπαθεί να το εξελίξει. Κάθε μέρα ασχολείται με το σκάκι περίπου μία ώρα, ανεξάρτητα από τα μαθήματα που κάνουν, είτε λύνοντας ασκήσεις από σκακιστικά βιβλία είτε παίζοντας παρτίδες στο Διαδίκτυο. Οταν κάνει κάποιο λάθος σε μια άσκηση ή σε μια παρτίδα της, τα συζητάνε στο μάθημα και τις περισσότερες φορές καταλαβαίνει άμεσα τι λάθος έκανε. Από εκεί και πέρα, σπάνια κάνει τα ίδια ή παρόμοια λάθη συχνά, αντιθέτως μαθαίνει από αυτά. Πιστεύει ότι οι δύο παγκόσμιες διακρίσεις της Εύας οφείλονται, κυρίως, στον τρόπο που δουλεύει και στην αφοσίωση που δείχνει στο σκάκι.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Εχει υπομονή και το ένστικτο της νικήτριας»

Ο Θοδωρής Τσορμπατζόγλου είναι γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ενωσης από το 2014. Εχει πολύ μεγάλη οργανωτική εμπειρία τόσο στο σκάκι όσο και σε άλλα αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά διεθνή γεγονότα. Εχει αγωνισθεί σε εθνικές μας ομάδες στο διάστημα από το 1987 μέχρι το 1993. Είναι μηχανικός με μεταπτυχιακό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πέρα από τις πολλές διεθνείς του υποχρεώσεις, αφιερώνει πολύ χρόνο και στον Γαλαξία Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι του συλλόγου παρακολουθούν και συμβάλλουν στο προπονητικό πρόγραμμα και συνδιαμορφώνουν το αγωνιστικό πρόγραμμα της Εύας. Για παράδειγμα, η απόφαση να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε μια κατηγορία πάνω από αυτήν της ηλικίας της (στην κατηγορία 13 ετών). Επέλεξαν την κατηγορία για κορίτσια μέχρι 13 ετών παίρνοντας ένα ρίσκο, καθώς θεωρητικά το μετάλλιο θα ήταν πιο προσιτό στην ηλικία της, και δικαιώθηκαν.

Η Ευαγγελία είναι ένα μικρό κορίτσι, γι’ αυτό τον πρώτο λόγο σε όλα έχει η οικογένεια, με την οποία συνομιλούν για όλα τα θέματα. Πιστεύει πως οι δύο παγκόσμιες διακρίσεις της Εύας οφείλονται στο ταλέντο, στην υπομονή, στη δουλειά της και το ένστικτο της νικήτριας που έχει. Μετά στην οικογένειά της, που της παρέχει όλη τη στήριξη που χρειάζεται ένα παιδί για βάλει στόχους και να τους πετύχει. Επίσης, στους προπονητές της, και στους σημερινούς στον Γαλαξία, αλλά και σε όσους την οδήγησαν στα πρώτα της βήματα. Στον Γαλαξία έχει βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου προτεραιότητα δίνεται στην ατομική βελτίωση του κάθε σκακιστή και της κάθε σκακίστριας. Η Εύα έχει συναντήσει εκεί και άλλα παιδιά που έχουν ζήσει ανάλογες επιτυχίες στο παρελθόν σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο και μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Η πορεία ακολουθεί τη φυσιολογική καμπύλη μιας αθλήτριας μεγάλων δυνατοτήτων που σταδιακά βελτιώνεται και ωριμάζει και κατακτά μικρούς και μεγάλους στόχους. Είναι, ασφαλώς, στα πρώτα στάδια της σκακιστικής ανάπτυξης, αλλά η πορεία της θα συνεχίσει να είναι ανοδική και σε πολύ λίγα χρόνια θα γίνει βασικό στέλεχος της Εθνικής Ομάδας Γυναικών. Το σκάκι δεν έχει μεγάλο κόστος, αλλά για να ανέβεις ψηλά χρειάζεται όλο και καλύτερους προπονητές και πολλά τουρνουά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμα η Πολιτεία αλλά και μεγάλοι χορηγοί να επενδύσουν στο σκάκι, αλλά πολύ πιθανόν να γίνει αυτό σύντομα. Στη Νορβηγία το σκάκι ήταν ένα άθλημα μη προβεβλημένο, αλλά, όταν εμφανίστηκε ο Μάγκνους Κάρλσεν και άρχισε να καταγράφει μεγάλες επιτυχίες από τα 14 του χρόνια, όλη η Νορβηγία άρχισε να παίζει σκάκι και να το παρακολουθεί ακόμα και στην τηλεόραση σε υψηλές ζώνες τηλεθέασης. Αυτό έφερε βήμα βήμα μια πολύ μεγάλη χρηματοδότηση για το άθλημα. Ταλέντα σαν την Ευαγγελία πρέπει να βοηθιούνται άμεσα από την Πολιτεία και όλους τους ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα που στηρίζουν τον αθλητισμό.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ