Σάββατο 02.03.2024

Έτσι δρούσε ο λιμενικός που συνελήφθη -Οι δωροδοκίες, τα χρήματα και τα τσιγάρα που ζητούσε

Συνελήφθη λιμενικός στην Κρήτη / Φωτογραφία: creta24

Συνελήφθη 47χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού, καθώς λάμβανε δωροληψίες με χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων.

Ο εν λόγω υποπλοίαρχος συνελήφθη στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ υπηρετούσε ως λιμενοσταθμάρχης στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο λιμενικός -Στη δικογραφία εννέα ακόμα άτομα

Εις βάρος του 47χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Εκτός από τον λιμενικό, σχηματίστηκε δικογραφία και για άλλα εννέα άτομα, με την κατηγορία της δωροδοκίας υπαλλήλου, που είναι εκπρόσωποι εταιρειών που σχετίζονται με πλοία, ιδιώτες και καπετάνιοι. Οκτώ άτομα που κατηγορούνται δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Το χρονικό της υπόθεσης με τη δωροδοκία λιμενικού στο Ηράκλειο -Έπαιρνε έως και 2.000 ευρώ δωροδοκίες

Μετά από ανώνυμες καταγγελίες για τη δράση του υποπλοιάρχου, έγινε έρευνα από τις Αρχές και διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος απαιτούσε χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 800 ευρώ ως 2.000 ευρώ, ενώ, όσο ήταν λιμενοσταθμάρχης, επικοινωνούσε με εταιρείες και έλεγε στα πλοία που έπρεπε να επιθεωρηθούν να περάσουν το βράδυ, ώστε να αποφύγουν την επιθεώρηση. Όταν ο ίδιος επισκεπτόταν τα πλοία, απαιτούσε να του δώσουν καπνικά προϊόντα και χρήματα, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Μετά τις καταγγελίες διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ενώ η έρευνα, μετά την άρση απορρήτου των επικοινωνιών του εν λόγω υποπλοιάρχου, έδειξε την εγκληματική δραστηριότητά του, κατά την οποία, επικαλούμενος ψευδή περιστατικά ή κίνδυνο καθυστέρησης του απόπλου των πλοίων ή μη τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εκμεταλλευόμενος και την ιδιότητα του λιμενοσταθμάρχη, ζητούσε χρήματα και τσιγάρα από τους καπετάνιους των εμπορικών πλοίων, τα οποία εκείνοι του έδιναν.

594 πακέτα τσιγάρα βρέθηκαν στην κατοχή του λιμενικού

Αφού συστάθηκε ειδική αστυνομική ομάδα, που παρακολούθησε τη δραστηριότητα του λιμενοσταθμάρχη, εξακριβώθηκε η δράση του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφού τον παρακολούθησαν διακριτικά στις 6 Φεβρουαρίου, μετέβησαν μαζί με δικαστικό λειτουργό στο σπίτι του όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 594 πακέτα τσιγάρων διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Τα ευρήματα παραδόθηκαν στο Τελωνείο Ηρακλείου από το οποίο υπολογίστηκε ότι η χρέωση δασμών και φόρων τσιγάρων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 2.511 ευρώ.

Επίσης, στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.

Πώς δρούσε ο λιμενικός που έπαιρνε τσιγάρα και λεφτά -Άφηνε μέλη πληρώματος πλοίου να φύγουν από το λιμάνι, παίρνοντας αντάλλαγμα

Όπως προέκυψε από την εξέταση μαρτύρων, ο κατηγορούμενος ήταν επιθεωρητής κράτους Λιμένα μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο, και μετά δεν είχε την εξουσιοδότηση του επιθεωρητή κράτους λιμένα, άρα δεν ήταν εντός των καθηκόντων του η επιθεώρηση πλοίων καθώς και ο έλεγχος της προτεραιότητας επιθεώρησης αυτών. Με βάση τα καθήκοντα που είχε πλέον, μόνη του εμπλοκή στη διαδικασία αυτή θα ήταν να γνωρίζει το προφίλ του πλοίου.

Από την έρευνα προκύπτει ότι είχε λάβει στις 17 Δεκεμβρίου 180 ευρώ από πλοίο και μια κούτα με τσιγάρα, ενώ στις 29 του ίδιου μήνα είχε πάρει χρήματα και τσιγάρα από άλλο πλοίο. Η δράση του συνεχίστηκε, καθώς τον Ιανουάριο πήρε δέκα κούτες από πλοίο, ενώ σε άλλη περίπτωση άφησε μέλη του πληρώματος να φύγουν από το λιμάνι και να πάνε στην ενδοχώρα, γεγονός που παραβιάζει σχετικούς κανονισμούς και αντίκειται στα καθήκοντά του, με αντάλλαγμα 400 ευρώ. Συνέχισε και τον Φεβρουάριο, λαμβάνοντας κούτες με τσιγάρα από πλοία.

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ