Παρασκευή 24.01.2025

Εθελοντές δύτες καθαρίζουν το λιμανάκι της ιχθυόσκαλας στην Χίο

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ανθρώπων δεν περιορίζεται στις επίγειες δραστηριότητές που είναι άμεσα εμφανείς, αλλά και στις θαλάσσιες που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Εθελοντές δύτες καθαρίζουν το λιμανάκι της ιχθυόσκαλας στην Χίο

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, επισκέφτηκε την περιοχή της ιχθυόσκαλας στην Χίο, όπου οι δύτες ανέσυραν τα σκουπίδια, τα οποία κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες πετούν αλόγιστα στην θάλασσα. Ότι μπορεί να βάλει ο νούς από οικιακές συσκευές έως επαγγελματικής χρήσεως εργαλεία ανασύρονται από τον βυθό, δηλητηριάζουν την υποβρύχια ζωή αποβάλλοντας τοξικά υλικά, πλαστικά, που καταλήγουν τροφή των ψαριών, και αυτά με την σειρά τους καταλήγουν στο πιάτο, της κατά τα άλλα υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Ο Μιχάλης Μπελέγρης, γενικός διευθυντής του ιδρύματος Μαρίας Τσάκος, μιλά για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα Ιδρύματα «Μαρία Τσάκος» και «Γιάννη Λάτση» σε συνεργασία με την HELMEPΑ, μια προσπάθεια ενημέρωσης κυρίως των νέων και των παιδιών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως λέει ο κ. Μπελέγρης το πρόγραμμα που περιλαμβάνει τριήμερο δράσεων εξελίσσεται κάθε χρόνο στην Χίο, στο πλαίσιο του «Chios Climate ChanCe”.

Εθελοντές δύτες καθαρίζουν το λιμανάκι της ιχθυόσκαλας στην Χίο

«Τα απορρίμματα μεταφέρονται στην θάλασσα από την ξηρά. Ένα μπουκάλι αναψυκτικού ταξιδεύει επί χρόνια μέσω θαλάσσης από την μια χώρα στην άλλη», τονίζει ο κ. Μπελέγρης.

Παράλληλα, με την θαλάσσια προστασία προχωρά και η πυροπροστασία στο νησί σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ήδη έχει αποφασιστεί η παρουσία 40 δασοκομάντος που θα εγκατασταθούν στην Χίο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο τον Μάιο.

Εάν η θάλασσα είναι ο μεγάλος πνεύμονας της ανθρωπότητας τα δάση είναι ο δεύτερος και σύμφωνα με τον κ. Μπελέγρη «ένας ανθρώπινος οργανισμός στην διάρκεια της ζωής του καταναλώνει τόσο οξυγόνο όσο 70 δένδρα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ