Παρασκευή 21.06.2024

Ερντογάν ενόψει συνάντησης με Μητσοτάκη: Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Ελλάδα με διάλογο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © AP Photo/Petros Karadjias

Σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του στο Βερολίνο μίλησε στο ταξίδι της επιστροφής στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια εκ των ερωτήσεων να αφορά την Ελλάδα.

Η ερώτηση περιστρεφόταν γύρω από την τελευταία τετ α τετ συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου και τη νέα συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Το ραντεβού ήταν κανονικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ωστόσο αποφασίσθηκε να γίνει στην Αθήνα.

Ετσι, η επίσκεψη Ερντογάν, συνοδεία 9 υπουργών της κυβέρνησής του λαμβάνει μια πιο επίσημη μορφή και η τετ α τετ συνάντηση θεωρείται σημαντική στο πλαίσιο της νέας σελίδας που φαίνεται ότι έχει γυρίσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από ηρεμία ύστερα από την ξαφνική κλιμάκωση του καλοκαιριού του 2020, αλλά και την οξεία ρητορική της τουρκικής πλευράς που ακολούθησε.

Ερντογάν: Αν αποκλείσουμε τρίτες χώρες, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε

Ρώτησε συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με το τουρκικό ntv.com.tr: «Μετά τη συνάντηση μαζί σας, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση λέγοντας: “Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη”. Θα μεταβείτε στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξουν αιφνιδιαστικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεργασία;».

Με τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά: «Θα μιλήσουμε γι’ αυτά στη διάσκεψη συνεργασίας που θα πραγματοποιήσουμε. Ελπίζω ότι θα συμβεί ακριβώς όπως είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Η ελπίδα μου είναι ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες της περιοχής, είναι απολύτως φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως περιφερειακές χώρες, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες, οι οποίες προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε».

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τα μαχητικά Eurofighter

Για τη στάση της Γερμανίας έναντι της πρόθεσης της Τουρκίας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter ρωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δεν έκανε καμία αναφορά εάν το Βερολίνο θα εγκρίνει ή όχι την πώληση ευρωπαϊκών μαχητικών στην Τουρκία και τόνισε:

«Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές. Γνωρίζετε… Τι έγινε πριν από τους S400 για τα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Τώρα έχουμε S400. Πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσουμε την πορεία μας πολύ πιο ισχυροί. Οδεύουμε να γίνουμε μια χώρα που θα παράγει και θα χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Κάνουμε επίσης βήματα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας, όσον αφορά σε μαχητικά αεροσκάφη».

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ