Δευτέρα 15.07.2024

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι για οχήματα χωρίς τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια και ΚΤΕΟ – Τα πρόστιμα

Ηλεκτρονικό «σαφάρι» ανά εξάμηνο θα πραγματοποιούν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπίσουν τα οχήματα χωρίς τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλεια. Το νέο ψηφιακό σύστημα θα «σκανάρει» δύο φορές το χρόνο τα στοιχεία όλων των οχημάτων που έχουν πινακίδες και δεν βρίσκονται σε προσωρινή ή μόνιμη ακινησία.

Θα ακολουθεί σαρωτικός έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων,  προκειμένου να διερευνηθεί αν τα οχήματα έχουν ασφάλιση, αν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους και αν, φυσικά, έχουν περάσει από τον απαραίτητο έλεγχο ΚΤΕΟ.

Όσοι έχουν αμελήσει να πραγματοποιήσουν τις συμβατές υποχρεώσεις τους σε σχέση με το όχημα τους θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα τους κοινοποιηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο, κατόπιν του διασταυρωτικού ελέγχου. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο επιβάλλεται από το Σ.Δ.Ο.Ε.πρόστιμο:

  • 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
  • 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και
  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Αν το όχημα δεν έχει περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ, η «καμπάνα» από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέρχεται στα 400 ευρώ, ενώ σε ενδεχόμενο διαπίστωσης οφειλής τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ύψος των τελών.

Από τη στιγμή, φυσικά, που ένας πολίτης εντοπιστεί να μην έχει περάσει το όχημα του από ΚΤΕΟ ή να μην έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή να το κυκλοφορεί χωρίς ασφάλεια, τότε θα περάσει και από δεύτερο ηλεκτρονικό έλεγχο, μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ημέρα που θα του κοινοποιηθεί το πρώτο πρόστιμο.

Σε περίπτωση υποτροπής, αν δηλαδή  κατά τον δεύτερο έλεγχο βρεθεί να μην έχει συμμορφωθεί, τότε θα του αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Μόλις του κοινοποιηθεί και το πρόστιμο της μη συμμόρφωσης τότε θα σταλεί κατευθείαν εντολή στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, πως θα πρέπει να του αφαιρέσουν τις πινακίδες και ο παραβάτης να καταθέσει την άδεια κυκλοφορίας στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειάς του.

Ο ιδιοκτήτης διατηρεί το δικαίωμα να πάρει πίσω τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας μόνο όταν προσκομίσει το σχετικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή τον έλεγχο του ΚΤΕΟ ή τη βεβαίωση μη οφειλών των τελών κυκλοφορίας.  Αν όμως ο ίδιος ιδιοκτήτης πέσει ξανά στη…φάκα για μια από τις τρεις παραβάσεις τότε το πρόστιμο που θα του επιβληθεί θα είναι το διπλάσιο, ενώ θα του αφαιρούνται και πάλι οι πινακίδες κυκλοφορίας και η άδεια του αυτοκινήτου μέχρι να τακτοποιήσει την εκκρεμότητά του.

πηγή liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ