Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει ενημερωτική καμπάνια και ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα «Ψηφιακές Συναλλαγές», μέσω των οποίων θα παρέχονται voucher (επιταγές) από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κάλυψη των τεχνικών αναγκών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
- Ενδεικτικά, το 2024, λόγω της ευρείας χρήσης των POS στην αγορά και του IRIS, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών σημείωσε άλμα 10,7% και έφτασε τα 67,7 δισεκ. ευρώ.
Η διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών με POS έχει ήδη αγγίξει το 99,7%, επιτυγχάνοντας τον σχετικό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης. Περισσότεροι από 450.000 επιχειρηματίες έχουν συμμορφωθεί με το μέτρο, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εκατομμύρια παραστατικά στην ΑΑΔΕ, μαζί με κρίσιμες πληροφορίες για κάθε συναλλαγή, όπως το ύψος των πωλήσεων, το ΦΠΑ και τη μέθοδο πληρωμής. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποσυρθεί περισσότερες από 10.000 παλαιές ταμειακές μηχανές, ενώ προστέθηκαν 320.000 νέες έξυπνες συσκευές.
- Επόμενο βήμα είναι η διασύνδεση του IRIS με τις ταμειακές μηχανές.
Μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες, και οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται πληρωμές μέσω του IRIS, ώστε κάθε συναλλαγή να συνοδεύεται από την αντίστοιχη απόδειξη. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 9 Οκτωβρίου, που αποτελεί την προθεσμία συμμόρφωσης των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις άμεσες πληρωμές.
Από τον Ιούλιο τίθεται σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις. Μετά το «πράσινο φως» της Κομισιόν, το ψηφιακό οπλοστάσιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενισχύεται, συμβάλλοντας στη μείωση της έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων, την απόκρυψη τζίρου και τις απάτες στον ΦΠΑ. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια μεταξύ επιχειρήσεων θα γίνουν το βασικό μέσο διαβίβασης στοιχείων στο myDATA, επιτρέποντας την άμεση και ακριβή καταγραφή των συναλλαγών.
Το IRIS
Όσον αφορά στο IRIS, αποτελεί πραγματικότητα για 3,5 εκατομμύρια πολιτών, επιτρέποντας άμεσες μεταφορές χρημάτων έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς τραπεζικές προμήθειες. Η χρήση του αυξήθηκε κατακόρυφα το 2024, καθώς 1 στους 2 πολίτες με ενεργό web banking έχει πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς του με το σύστημα.