Δευτέρα 15.07.2024

Έρχονται επιπλέον αυξήσεις στους μισθούς – Προς μεγαλύτερη μείωση οι ασφαλιστικές εισφορές – Κέρδος και για τις επιχειρήσεις

Τα 5 μέτρα που εξετάζονται

Μείωση εισφορών έως 2,5% µέχρι το 2026 για αύξηση µισθών – ∆ιαβουλεύσεις Κεραµέως – κοινωνικών εταίρων για ελάφρυνση του εργασιακού κόστους και επαναφορά συλλογικών συµβάσεων

Οι αυξήσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα, µέσω της ενίσχυσης των διαπραγµατεύσεων, αλλά και των κλαδικών οµοιοεπαγγελµατικών συµβάσεων, ταυτόχρονα µε τη µείωση του κόστους εργασίας (µείωση ασφαλιστικών εισφορών έως και 2,5% µέχρι το 2026) βρίσκονται αυτή την περίοδο στο τραπέζι των συζητήσεων που έχει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, µε τους κοινωνικούς εταίρους, ενόψει της νέας νοµοθετικής πρωτοβουλίας που αναµένεται τον Οκτώβριο.

Οι προτάσεις στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας

Στο τραπέζι των συζητήσεων µε τους κοινωνικούς εταίρους (την περασµένη Πέµπτη συναντήθηκε µε τη ΓΣΕΕ, την Παρασκευή µε τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ η επόµενη συνάντηση είναι προγραµµατισµένη για µεθαύριο, Τετάρτη) βρίσκονται µέτρα όπως:

1. Η σταδιακή κατάργηση των ατοµικών συµβάσεων εργασίας και η αντικατάστασή τους από συλλογικές/κλαδικές.

2. Κανείς εργαζόµενος να µην αµείβεται κάτω από τον κατώτατο µισθό.

3. Η υποχρέωση κάθε κλάδου να διαπραγµατεύεται, µετά από πρόσκληση και εφόσον υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τις αυξήσεις µισθών µέσα στο έτος.

4. Ο ρόλος του Οργανισµού Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας στον καθορισµό των αυξήσεων, εφόσον υπάρχει διαφωνία των µερών της διαπραγµάτευσης.

5. Το ύψος της µείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η συντόµευση του χρόνου υλοποίησης του µέτρου, ώστε να λειτουργήσει ως δέλεαρ για νέες προσλήψεις. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 0,5% το 2025 και 1% το 2026, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό να µεγαλώσει στο 2%-2,5%, καθώς τα έσοδα στον ΕΦΚΑ πηγαίνουν πολύ καλά και οι όποιες µειώσεις θα ισοσκελιστούν µε την αύξηση των ασφαλισµένων από τις προσλήψεις.

Οι στόχοι των μέτρων

Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του καθεστώτος, ενσωµατώνοντας σχετική οδηγία της ΕΕ για την επάρκεια των κατώτατων µισθών, και προς αυτή την κατεύθυνση έχει συσταθεί επιτροπή που µέχρι τον ερχόµενο Οκτώβριο θα προτείνει µέτρα, µε στόχο:

  • Την προώθηση των συλλογικών διαπραγµατεύσεων για τον καθορισµό των µισθών
  • Την προώθηση επαρκών επιπέδων νόµιµων κατώτατων µισθών
  • Τη βελτίωση της πραγµατικής πρόσβασης όλων των εργαζοµένων στην προστασία µε τη µορφή κατώτατου µισθού.

Οι αλλαγές θα κινούνται στη φιλοσοφία της οδηγίας, που είναι η θέσπιση ενός πλαισίου για τον καθορισµό και την επικαιροποίηση των κατώτατων µισθών, σύµφωνα µε ένα σύνολο σαφών κριτηρίων.

Ο κατώτατος µισθός θα επικαιροποιείται τουλάχιστον ανά διετία (ή το αργότερο ανά τετραετία για τις χώρες που χρησιµοποιούν µηχανισµό αυτόµατης τιµαριθµικής αναπροσαρµογής). Ωστόσο, η οδηγία δεν προβλέπει συγκεκριµένο επίπεδο κατώτατου µισθού το οποίο πρέπει να επιτύχουν τα κράτη-µέλη.

πηγή parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ