ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 21/11/2024 - 8:28 πμ
Επιστροφή των Γλυπτών στον Παρθενώνα προβλέπει ο “Economist” – Στις 2 Δεκεµβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη και Στάρµερ
Έτοιµες για συµφωνία Ελλάδα και Βρετανία
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση της περί πλήρους ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα, μια ρεαλιστική λύση όµως θα µπορούσε να είναι κάποιο σχέδιο ανταλλαγής
*Διαβάστε ακόμα: Economist: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
«Economist»: Η πρόβλεψη για επιστροφή των Γλυπτών στον Παρθενώνα
Το άρθρο υπενθυµίζει ότι «νόµος του 1963 απαγορεύει στο µουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του», προσθέτοντας ότι ούτε η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να τον αλλάξει. Όµως ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσµπορν, καθώς κι ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, τάσσονται υπέρ «ενός µακροπρόθεσµου δανεισµού των Γλυπτών, µε αντάλλαγµα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα».
Και η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ
Στις 2 ∆εκεµβρίου, στην… καθιερωµένη επίσκεψη στο Λονδίνο (για τέταρτη συνεχή χρονιά, στα τέλη του φθινοπώρου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει σε µια συνάντηση µε τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ πολύ πιο εποικοδοµητική από εκείνη που είχε πέρσι µε τον Ρίσι Σούνακ. Το θέµα της επιστροφής των Γλυπτών είναι από ελληνικής πλευράς ψηλά στην ατζέντα και ο Κιρ Στάρµερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταθεί εµπόδιο, εάν υπάρξει συµφωνία µεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Ελλάδας. Άλλωστε, θα είναι µια ευκαιρία και για τον ίδιο να δώσει το στίγµα του σε διεθνές επίπεδο ως του µεταρρυθµιστή ηγέτη που διορθώνει τα κακώς κείµενα.
Όπως υπενθυµίζει το άρθρο του «Economist» «η ιδέα ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο µόνος ικανός θεµατοφύλακας των Γλυπτών φαίνεται περισσότερο αβάσιµη από ποτέ, µετά και τις κατηγορίες ότι στέλεχός του έκλεψε 2.000 αρχαιότητες και τις πούλησε στο eBay». Επισηµαίνει, επίσης, τη µετατόπιση της βρετανικής κοινής γνώµης υπέρ της επιστροφής: Σύµφωνα µε περσινή έρευνα του YouGov το 49% συµφωνεί και µόνο το 15% διαφωνεί. Και σηµειώνει ότι γενικότερα το 2025 αναµένεται να ενταθεί η διεθνής τάση επαναπατρισµού πολιτιστικών κειµηλίων από κορυφαία µουσεία στις χώρες προέλευσης.
Πιστή στη θέση της περί πλήρους ιδιοκτησίας των Γλυπτών η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν πρόκειται, βέβαια, να εγκαταλείψει τη θέση της περί πλήρους ιδιοκτησίας των Γλυπτών. Μια ρεαλιστική λύση, όµως, θα µπορούσε να είναι κάποιο σχέδιο ανταλλαγής. Μάλιστα, η Μέρι Μπερντ, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο Cambridge και στέλεχος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, προτείνει το µουσείο να µετατραπεί σε µια «δανειστική βιβλιοθήκη» για όλο τον κόσµο.
Από την πλευρά της, η Μάριετ Γουέστερµαν, πρόεδρος του ιδρύµατος Guggenheim, σε πρόσφατη συνέντευξή της διαχώρισε τον τρόπο που δηµιουργήθηκαν οι συλλογές των µεγάλων µουσείων τους προηγούµενους αιώνες από το τι πρέπει να συµβαίνει σήµερα: «Ακόµα κι αν δεν έχουν επιλυθεί τα θέµατα ιδιοκτησίας, µπορείς να στείλεις τα έργα τέχνης µε τη µορφή µακροχρόνιου δανεισµού». Προσθέτει, δε, ότι για την ίδια τίποτα δεν θα ήταν πιο συναρπαστικό από το να δει «τα λευκά κενά στο Μουσείο Ακρόπολης να καλύπτονται από τα πραγµατικά Γλυπτά».
πηγή parapolitika.gr, δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή