Τετάρτη 24.04.2024

Επιστροφή στις αυτ-απάτες από τον ΣΥΡΙΖΑ: 40 δισ. ευρώ κοστίζει το πρόγραμμα Τσιπροκασσελάκη

Στα 40 δισ. σε ορίζοντα τετραετίας ανεβαίνει το κόστος των εξαγγελιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με την αλλαγή στη φορολογία και ένα πακέτο ελαφρύνσεων που εξήγγειλε την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μόνο για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους τα μέτρα κοστίζουν 16 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης εξήγγειλε μείωση του ΕΦΚ στον χαμηλότερο συντελεστή εντός της Ε.Ε., μηδενισμό του ΦΠΑ για βασικά τρόφιμα, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες στο 21% από 24% για τον βασικό συντελεστή, στο 11% από 13% για τον μειωμένο και στο 5% από 6% για τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Επίσης προανήγγειλε αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,5%, κατάργηση της προκαταβολής και μείωση του φόρου στα ενοίκια.

«Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα μοιράζει ο κ. Κασσελάκης. Ακριβώς όπως έκανε ο κ. Τσίπρας λίγους μήνες πριν», σημείωσε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, παρατηρώντας ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, τους λείπει στοιχειώδης κοστολόγηση και σχεδιασμός, ενώ δεν έχει γίνει καν έλεγχος εάν εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ΥΠΕΘΟ αμφισβητεί και τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Κασσελάκης (αύξηση της φορολογίας μερισμάτων, έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των εταιριών πετρελαιοειδών, εισφορά στις τράπεζες). Συγκεκριμένα τονίζεται ότι μέτρα με δημοσιονομικό κόστος 40 δισ. σε ορίζοντα 4ετίας θα επιχειρήσουν να καλυφθούν από μέτρα είσπραξης εσόδων 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα είναι εφάπαξ (one-off), ενώ στην πραγματικότητα τα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει είναι μόνιμα.

Ακόμα όμως και αυτά τα μέτρα είσπραξης υπερκερδών είναι στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπολογίζει 900 εκατ. από υπερκέρδη εταιριών ενέργειας για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022-Δεκεμβρίου 2023. Υπερκέρδη που έχουν ήδη παρακρατηθεί μέσω του μηχανισμού παρακράτησης υπερκερδών που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στην ίδια περίοδο. Για τις εταιρίες διύλισης υπολογίζει εισπράξεις 715 εκατ. ευρώ το 2023. Τη στιγμή που το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει φόρο μόνο για το μέρος των κερδών που υπερβαίνει το 20% του μέσου όρου των κερδών των προηγούμενων ετών και έχει ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ φόρος και έκτακτη εισφορά το προηγούμενο έτος, που τα κέρδη ήταν αυξημένα. Οσο για  την εισφορά στις τράπεζες, παραπέμπει τον  ΣΥΡΙΖΑ στο αποτέλεσμα του αποτυχημένου προηγούμενου  της Ιταλίας.

Κόστος (σε δισ. ευρώ) 1ο έτος 2ο έτος έτος 4ο έτος
Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (υπολογισμός για 1 έτος εφαρμογής) 1,9 0 0 0
Μηδενισμός του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών, δηλαδή στο αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, τα έλαια, τα λαχανικά και φυσικά σε όλα τα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων (υπολογισμός για 1 έτος εφαρμογής) 2,3 0 0 0
Μείωση ΦΠΑ στους συντελεστές 21%, 11% και 5% 2,4 2,4 2,4 2,4
Αλλαγή κλίμακας φορολόγησης φυσικών προσώπων 3,5 3,5 3,5 3,5
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,5% εντός τριετίας (υπόθεση 1,5% κατ’ έτος) 0,6 1,3 1,9 1,9
Κατάργηση προκαταβολής φόρου 4,2 0 0 0
Μείωση φόρου στα ενοίκια 0,7 0,7 0,7 0,7
Συνολικό κόστος 16 8 8 8

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ