Δευτέρα 15.07.2024

Επίδομα ανεργίας: Όλες οι αλλαγές που έρχονται – Πότε θα φτάνει τα 1.200 ευρώ

«Φουσκώνει» το επίδομα ανεργίας και συνδέεται με τον μισθό και την προϋπηρεσία. Στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για το νέο μοντέλο του επιδόματος -χωρίς βέβαια να έχουν «κλειδώσει» όλες οι λεπτομέρειες- προκρίνεται η αποσύνδεσή του από τον κατώτατο μισθό.

Η λογική του νέου μοντέλου είναι να συνδέεται με τον μισθό που είχε ο άνεργος όταν εργαζόταν, προκειμένου να περιορίζεται το σοκ που δέχεται όταν μένει εκτός αγοράς εργασίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτό είναι και το στοιχείο που οδηγεί σε υψηλότερο ποσό επιδόματος από το σημερινό κατά το πρώτο εξάμηνο ανεργίας, αλλά με κλιμακωτό «ψαλίδι» στη συνέχεια και ανά τρεις μήνες, σύμφωνα με το enikonomia.gr. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, εκείνο που θα καθορίζει το ύψος του επιδόματος, επί της ουσίας θα είναι το ύψος του μισθού και η προϋπηρεσία.

Ποιο θα είναι το νέο μοντέλο του επιδόματος ανεργίας

Έτσι, σε πρώτη φάση θεωρείται δεδομένο πως το επίδομα ανεργίας θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό. Σήμερα, το επίδομα αναλογεί στο 55% των  κατώτατων αποδοχών. Πλέον, το επίδομα ανεργίας θα συνδέεται με τον μέσο όρο του μισθού του εργαζόμενου, τα τελευταία 3 έτη και θα είναι κλιμακωτό.

Κατά αυτό τον τρόπο θα υποστεί ολικό λίφτινγκ: Θα είναι κυμαινόμενο, και το ύψος του και θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον μισθό του ανέργου και τα χρόνια απασχόλησης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ανεργίας το 70% με 75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας. Σε αυτήν την περίπτωση η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί 3-4 μήνες.

Με άλλα λόγια, για παράδειγμα εάν κάποιος λαμβάνει μέσο όρο μισθό τριετίας 1.200 ευρώ, το επίδομα θα κινείται (εάν επιλεγεί κάλυψη σε ποσοστό 75%) στα 900 ευρώ, τα οποία ο δικαιούχος άνεργος θα λαμβάνει έως 3 μήνες.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, θα μπει ένα ανώτατο πλαφόν, ώστε το επίδομα να μην ξεπερνά τα 1.200 ευρώ το πρώτο 3μηνο.

Η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση

Από τους μήνες που θα ακολουθούν θα μειώνεται ποσοστιαία και μέχρι να αγγίξει το ύψος του σημερινού επιδόματος. Η χρονική διάρκεια της καταβολής τουδεν θα αλλάξει, αφού θα παραμείνει το διάστημα των 12 μηνών.

Πάντως, η ποσόστωση μπορεί να προσδιοριστεί τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση το «φουσκωμένο» επίδομα θα χορηγείται μέχρι και 6 μήνες.

Σήμερα υπενθυμίζεται πως το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους και συναρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθό.

Εντούτοις, το νέο αυξημένο επίδομα -όπως θα διαμορφωθεί με βάσει του νέο «μοντέλο»– θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

Εδώ υπάρχει η σκέψη το επίδομα να εξαρτάται από την ένταξη του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης και ανάλογα με τα έτη του εργασιακού του βίου, το επίδομα να καταβάλλεται και πέραν των 12 μηνών, με ενσωμάτωση ουσιαστικά του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ