Παρασκευή 29.03.2024

Επί τάπητος στην ΚΕΔΕ ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Την προσεχή εβδομάδα θα οριστικοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τις επισημάνσεις και προτάσεις του επί του νομοσχεδίου για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση που παρουσίασε η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κατά την οποία έλαβε χώρα μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του ΔΣ.

Ο κ. Παπαστεργίου, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «προσπαθεί να δώσει λύσεις», ενώ τόνισε ότι ο νόμος με τον οποίο έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές «ήταν κάψιμο της απλής αναλογικής», και υπογράμμισε ότι αν το καλοκαίρι του 2019 δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων «θα ζούσαμε τραγελαφικές καταστάσεις».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ύψος της μείωσης που προβλέπει το νομοσχέδιο ως προς τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων, ενώ για το πλαφόν εισόδου κάποιας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιπρότεινε να είναι το εκλογικό μέτρο σε κάθε δήμο συν 1%.

Ο Γιάννης Λυμπέρης, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», εξέφρασε τη συμφωνία του «με τη λογική του νομοσχεδίου», εκφράζοντας ωστόσο ενστάσεις, μεταξύ άλλων, για την εκλογή από τον πρώτο γύρο όποιου συγκεντρώσει το 43% των ψήφων.

Επίσης, ανέφερε στις Τοπικές Κοινότητες ο πρόεδρος να εκλέγεται από το Συμβούλιό τους και όχι να είναι από την παράταξη του δημάρχου, ανεξαρτήτως του ποσοστού που έχει λάβει στην κάθε κοινότητα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Ιωακειμίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει σήμερα «απέτυχε στον στόχο του».

Επίσης ζήτησε, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν δικλείδες ως προς το ποσοστό εκλογής από τον πρώτο γύρο χωρίς κάποιος να έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων και με το 43% να μην παίρνει το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία», Απόστολος Καλογιάννης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον εκλογικό νόμο, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα Δημοκρατίας».

Ο κ. Καλογιάννης, είπε ότι το σύστημα είναι «υπερπλειοψηφικό», ενώ «οδηγεί και σε δήμαρχο μειοψηφίας». Επιπρόσθετα, δήλωσε αντίθετος στη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων. Σε «αντιδραστική κατεύθυνση» είναι το νομοσχέδιο, τόνισε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Πελετίδης.

Οι προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση προβλέπουν πέραν της κατάργησης της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, τη θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ