ΚΟΙΝΩΝΙΑ - 07/12/2021 - 9:00 μμ
Ενισχύουν οι εμβολιασμοί την ποιότητα του σπέρματος;
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού δεν επιδρούν αρνητικά στην ανδρική γονιμότητα – Από την άλλη μεριά, σε περίπτωση νόσησης ενδέχεται να επηρεαστεί η λίμπιντο
Η φήμη δεν είναι καινούργια, αλλά διαδεδομένη: Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκαλούν στειρότητα στους άνδρες. Αρκετές μελέτες έχουν ωστόσο δείξει ότι αυτό δεν ισχύει. Αμερικανοί επιστήμονες επιλήφθηκαν του θέματος και εξέτασαν σπερματοζωάρια πριν και μετά τον εμβολιασμό με mRNA. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια μπορούν ακόμα και να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.
Σε περίπτωση νόσησης ενδέχεται να επηρεαστεί η λίμπιντο
Βέβαιο είναι πάντως ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού δεν επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, συμπεραίνει η αμερικανική ερευνητική ομάδα. Διαφορετική είναι ωστόσο η κατάσταση σε περίπτωση νόσησης με κορωνοϊό, ο οποίος ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στην λίμπιντο και μάλιστα ακόμα και μετά την ανάρρωση. Ήδη το 2020 αμερικανοί και ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνδρες, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, αντιμετώπισαν αργότερα μακροχρόνια προβλήματα στύσης.
«Συστήνω σε κάθε άνδρα να εμβολιαστεί»
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Andrology επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες που έχουν αναρρώσει από Covid-19 αντιμετωπίζουν εξαπλάσιο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και, σε σπάνιες περιπτώσεις, υπογονιμότητας. Τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα δεν εκπλήσσουν, γράφει σε άρθρο στο The Conversation ο ουρολόγος Ράνγιτ Ραμασάμι. Και άλλοι ιοί όπως της παρωτίτιδας ή ο Ζίκα ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονή στους όρχεις και να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. «Ο κίνδυνος υπογονιμότητας και στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται όσο σοβαρότερη είναι η νόσηση με κορωνοϊό», λέει ο επιστήμονας. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συστήσω σε κάθε άνδρα να εμβολιαστεί».
Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Protothema & Deitsche Welle
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ο κέντημα του Μαστιχόδενδρου (Βίντεο & Φώτο)
20.07.2026 - 11:14 πμ
Ρουμάνοι Τουριστικοί Πράκτορες σε Λέσβο και Χίο
25.06.2026 - 10:11 πμ


















