Κυριακή 17.10.2021

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου  Covid-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

 

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας. Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με τα οποία έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια άτομα.

Τα εμβόλια έχουν αποδείξει, μέχρι σήμερα, ότι είναι  αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και των θανάτων.

Το γεγονός ότι ο κορονοϊός αποτελεί έναν ιό του αναπνευστικού, από την αρχή δημιούργησε την αίσθηση ότι η προστασία που θα προσφέρει θα είναι  βραχύχρονη και έτσι το ερευνητικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε από τους επιστήμονες  στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, στο να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης.

Φάνηκε ότι τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από πέντε – έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό και η μείωση των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα τα οποία δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω μειωμένης  αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Με βάση αυτά τα δύο στοιχεία, τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης μίας τρίτης δόσης.

Και πραγματικά, το σκεπτικό όλων με αυτά τα δεδομένα, στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη συγκριτικά με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου.

Η πρώτη ομάδα, όπως έχουμε αναφέρει, είναι τα άτομα τα οποία δεν απάντησαν στην πρωτογενή εμβολιασμό. Δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι. Η χορήγηση σε αυτά τα άτομα της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης, βασικής δηλαδή.

Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα, τα οποία έχουν παράγοντες όπως η ηλικία ή άλλες καταστάσεις, και έχουν μειωμένα αντισώματα.

Και μία τρίτη κατηγορία είναι αυτών των ατόμων που εκτίθενται, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, περισσότερο στον ιό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα μέχρι σήμερα, έκανε μία θετική γνωμοδότηση υπέρ πρώτον του εμβολιασμού με τρίτη δόση του εμβολίου των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων που, όπως γνωρίζετε, ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Θυμίζω ότι στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι η ηλικία αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Έτσι λοιπόν και με το ενδεχόμενο της χορήγησης της 3ης δόσης, τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μας δίνει και ο ΕΟΔΥ και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες.

Επειδή αναφέρθηκα στα επιδημιολογικά, ενδεικτικά να πω ότι η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι σε αυτή πάλι την ομάδα των 60-79, είναι στο 48%.

Επομένως βλέπουμε μια σημαντική επιβάρυνση από την λοίμωξη, από την Covid σε αυτή την ηλικία.

Ως προς τις ανοσιακές μελέτες- έχουμε αξιόλογες μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας και από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Λάρισας αλλά και το ΕΚΠΑ των Αθηνών- φαίνεται ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια 3η δόση.

Τρίτος παράγων, που μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση της 3ης δόσης, είναι όπως προανέφερα η αυξημένη έκθεση.  Και εδώ το κύριο παρών το δίνουν οι υγειονομικοί.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τα επιδημιολογικά αλλά και τα ορολογικά, όντως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο και μια μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δ μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό.

Η τρίτη, λοιπόν, κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, μετά από 6 έως 8 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης, είναι οι υγειονομικοί.

Ο γνωστός μας πλέον FDA, ο Οργανισμός Αξιολόγησης των εμβολίων στην Αμερική, μόλις πριν τρεις ημέρες, χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer, για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκείνους που έχουν  αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρής νόσου.

Επίσης, συμφώνησε στην χορήγηση τρίτης δόσης σε επαγγελματίες υγείας και άλλα άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω επαγγέλματος.

Επί του παρόντος, δεν έχει εγκρίνει την χορήγηση εμβολίων σε γενικό πληθυσμό. Σε άτομα, δηλαδή, ηλικίας άνω των 16 ετών και αναμένονται περισσότερα δεδομένα ως προς το θέμα της ασφάλειας.

Οι μελέτες από το Ισραήλ, που ας θυμίσουμε 30/7 του 2021 χορήγησε της τρίτη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, είναι δηλαδή, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και είναι ενθαρρυντικά στοιχεία, δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει την λοίμωξη και την σοβαρή νόσηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους μισούς από το 1.378.000 που έλαβαν  την τρίτη δόση, η επαναληπτική αυτή δόση, η αναμνηστική, υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τον τίτλο αντισωμάτων που δημιουργείται  από την δεύτερη δόση.

Δηλαδή, εξαιρετικά ανοσογόνα. Και ξέρουμε ότι αυτός ο υψηλός τίτλος αντισωμάτων μπορεί να μεταβάλλει πολύ  όλες τις εκφράσεις της λοίμωξης από Covid.

Από το CDC αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθούν δεδομένα για πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα που έλαβαν την 3η δόση.

Θα έχουμε, δηλαδή, σε μικρό χρονικό διάστημα μία συγκέντρωση πολλών δεδομένων, που ίσως να μας βοηθήσουν και να στηρίξουν την ελπίδα μας ότι αυτή τη 3η δόση μπορεί να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ευχαριστώ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ κυρία Θεοδωρίδου. Τον λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και από μένα. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 20.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με λίγο περισσότερες από 30.000 εμβολιασμούς.

Πριν από λίγο ξεπεράσαμε τα 11.900.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 6.365.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60,6% του γενικού πληθυσμού και 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,7% του γενικού πληθυσμού και 65,6% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Τις τελευταίες 7 ημέρες, λίγο περισσότεροι από 90.000 συμπολίτες μας έχον κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης με τη συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού να παραμένει να κλείνονται από τις μικρές ηλικίες.

Σε σχέση με τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, πάλι αναφέρω τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες:

Για την ηλικιακή ομάδα 35 – 39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό ανέρχεται στο 60,4%.

Η ηλικιακή ομάδα 30 – 34, το 59,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.

Η ηλικιακή ομάδα 25 – 29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέρθει στο 59,7%.

Η ηλικιακή ομάδα 18 – 24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.

Η ηλικιακή ομάδα 15 – 17, οι έφηβοι δηλαδή, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού να ανέρθει στο 30%, έχουν εμβολιαστεί λίγο λιγότερα από 100.000 παιδιά, 98.000 παιδιά.

Τέλος, η ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 15,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν  υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%, έχουν εμβολιαστεί ήδη 56.000 παιδιά.

Την προηγούμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων και έχουν ήδη εμβολιαστεί από την ομάδα αυτή 13.175 συμπολίτες μας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικοί που έχουν περάσει 6 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με δεύτερη δόση, καθώς και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων από τις Κινητές μας Μονάδες.

Το επιστημονικό υπόβαθρο για την αναμνηστική δόση έχει εξηγηθεί ήδη από την καθηγήτρια κυρία Θεοδωρίδου και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και περεταίρω ανακοινώσεις.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή θα έχουμε ανανέωση τρεις ή τέσσερις φορές το μήνα, έτσι ώστε οι δικαιούχοι που κλείνουν έξι μήνες από τη δεύτερη δόση να μπορούν να κλείνουν το ραντεβού για τη δόση.

Μέχρι στιγμής, από τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυϊατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, έχουν γίνει 1.650 εμβολιασμοί και 463 στα ιατρεία και 1.187 κατ’ οίκον.

Ολοκληρώνω με το ότι στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί 10.500 αιτήσεις και ήδη έχουν εμβολιαστεί 8.500 συμπολίτες μας. Κατά κύριο λόγο είναι από τις Κινητές Ομάδες, από τα Kέντρα Yγείας.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Θεμιστοκλέους. Να περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ