Τετάρτη 24.04.2024

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα εκκαθαριστικά- Πότε ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Εντός του Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο, θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες της AAΔΕ προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.Η ΑΑΔΕ τρέχει αυτό το διάστημα τις εκκαθαρίσεις προκειμένου να αναρτηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα τα εκκαθαριστικά, σημείωσε ενώ ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου φόρου δεν αλλάζει κάτι, με μία μόνο εξαίρεση. «Αν τα ακίνητά μας έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης 10%. Θυμίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά για όλους μας έχει μειωθεί ήδη κατά 35%. Επομένως, για τα ακίνητα εκείνα που είναι ασφαλισμένα κατά το προηγούμενο έτος, σωρευτικά, για τους τρεις λόγους που ανέφερα, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος έκπτωσης 10%» είπε ο  εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 10% την επόμενη χρονιά, για τον ΕΝΦΙΑ που θα αφορά το 2024 και δεν έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους συνολικά και για τις τρεις αιτίες, μπορούν να κάνουν ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο φέτος.

ΕΝΦΙΑ: Πόσες δόσεις είναι η πληρωμή

Σημειώνεται ότι φέτος οι δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι.

Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Μάλιστα από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Βασικός στόχος των αλλαγών είναι η μείωση του ύψους της κάθε δόσης προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην αποπληρωμή του φόρου και να υπάρξει ένας καλύτερος προγραμματισμός από την πλευρά των φορολογουμένων.

Bήμα-βήμα η διαδικασία εκτύπωσης του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ

Βήμα 1ο: Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ aade.gr

Βήμα 2ο: Κλικάρουμε στο πεδίο «Είσοδος στην Εφαρμογή» και στη συνέχεια πληκτρολογούμε τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

Βήμα 3ο: Εχουμε μπει στην εφαρμογή της Περιουσιακής Κατάστασης.

Επιλέγουμε αριστερά τη χρονιά που θέλουμε και λίγο πιο κάτω, στο πεδίο «Εκτυπώσεις» κλικάρουμε το

«Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίες εκκαθάρισης» για το 2024, στο οποίο αναγράφεται το ποσό και οι δόσεις που πρέπει να καταβληθούν σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Στη συνέχεια θα κατέβει στον browser ενα αρχείο pdf, το οποίο μπορούμε να εκτυπώσουμε.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ